Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

A-Com bröt mot börsreglerna

Publicerad: 23 maj 2002, 10:05
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:15

A-Com, som är noterat på Stockholmsbörsens O-Lista, bröt mot börsreglerna när bolaget i förhand släppte information om gårdagens bolagsaffärer till reklamtidningen Resumé. A-Com motiverar tilltaget med Resumés pressläggningstider.


A-Com, med en omsättning på runt 400 miljoner kronor, sålde igår sitt kvarvarande innehav i sina mediebyråer, däribland Sandberg Starcom, till Bcom3 för 70 miljoner kronor.

Samtidigt avbröts förhandlingarna om en försäljning av flera av de största A-Com-byråerna till Bcom3. Men det var inte A-Coms aktieägare som först fick veta om de omfattande affärshändelserna igår.

Branschtidningen Resumé informerades långt före börs och aktieinnehavare. Tidningen publicerade nyheten 15.49 på sin sajt, medan A-Com skickade ut ett pressmeddelande först 17.00. Resumés reporter torde ha fått informationen betydligt tidigare än publiceringstiden.

Björn Larsson, vd för A-Com förklarar den för ett börsföretag märkliga informationsgivningen via e-post:

"Resume fick en intervju innan kundinfo gick ut kl 16 för att hinna presslägga."

I dagens pappersutgåva av Resume är artikeln stort uppslagen. Ulf Sandberg, delägare i Sandberg Starcom utropas till den "verklige vinnaren".

- Om uppgifterna stämmer har de gjort fel. Sådan information ska offentliggöras till alla medier och hela marknaden samtidigt. Det går naturligtvis inte att hänvisa till pressläggningstider för att komma runt det, säger Nils Liliedahl, chef för informationsövervakningen på Stockholmsbörsen.

Påföljden för brott mot Stockholmsbörsens regler om samtidig information beror på "hur stor skada" marknaden åsamkas, och kan resultera i allt från en tillsägelse till böter och avnotering. A-Com-aktien, som föll något i går, är minst sagt en lågintresseaktie sett ur aktiemarknadens perspektiv och skadan på marknaden torde därför vara begränsad. Igår omsattes A-Com-aktier för den mycket blygsamma summan 18.400 kronor. När Stockholmsbörsen stängde värderades aktien till 4,60 kronor.

Dagens Media har sökt Björn Larsson för ytterligare kommentarer

Björn Hedensjö

Rolf van den Brink

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev