Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Moneybanker

Värt att veta om olika typer av lån

I dagsläget finns det väldigt många olika typer av lån som kan kännas lockande att teckna avtal för. Dock kan de skilja sig ganska rejält åt när det gäller villkor och ränta, och därmed är det en god idé att jämföra olika långivares villkor med varandra.

Publicerad: 14 december 2020, 09:59


Olika typer av lån

Privatlån

Ett privatlån kan bli en mycket dyr historia då det ofta omfattas av hög ränta och dåliga villkor. Privatlån saknar dessutom säkerhet, till skillnad mot exempelvis ett bo- eller billån.

Bolån

Under senare år har det blivit svårare för privatpersoner att bli beviljade ett bolån. Orsaken är framförallt skärpta amorteringskrav, men också att lånesumman ofta är hög; ibland på flera miljoner.

Billån

För den som är i behov av att köpa exempelvis en bil går det att ansöka om ett privatlån alternativt ett billån. Ett billån är säkrare på så vis att bilen fungerar som säkerhet för lånet. För privatlån finns det ingen säkerhet.

Kreditkort

Det blir allt vanligare för privatpersoner att ansöka om kreditkort. Många kreditkortsbolag lockar kunder genom att erbjuda bonusar av olika slag, vissa mer förmånliga än andra. Här gäller det att vara försiktig och att jämföra olika kreditkortsbolag för att inte dra på sig extra kostnader i onödan.

SMS-lån

SMS-lån är ofta lockande då det ger snabba pengar. Dock kan såväl avgifter som räntor vara höga, så dessa bör man jämföra och försöka hålla koll på. Ibland används andra begrepp för det som egentligen är ett SMS-lån: Mikrolån, Internetlån och Telefonlån är vanliga benämningar.

Den här typen av lån rör sig ofta i storleksordningen 3 000 - 10 000 kronor. Pengarna betalas ut snabbt men ska också betalas tillbaka inom en mycket snar framtid; ibland så snabbt som inom trettio dagar.

Att tänka på

Innan man tar ett SMS-lån eller någon annan typ av lån, finns det en del man bör tänka igenom.

- Se till att ta med både avgifter och ränta i avbetalningsplanen
- Kontrollera hur hög den effektiva räntan faktiskt blir innan avtalet undertecknas
- Undersök möjligheten att ta ett sms lån utan uc
- Ta reda på villkoren för återbetalning och jämför dessa villkor hos olika långivare
- Undersök möjligheten att samla smålån i ett större lån för att dra ner på månadskostnaderna

Om man inte kan betala tillbaka

Vad händer om man inte kan betala tillbaka lånet i tid alternativt inte alls? Vanligtvis skickas det en påminnelse per post alternativt e-post. På den tillkommer en påminnelseavgift. Om betalning fortfarande uteblir skickar långivaren ärendet till ett så kallat inkassoföretag som har i uppgift att driva in pengarna. Lyckas inte de med uppgiften lämnas ärendet över till Kronofogdemyndigheten för indrivning.

.

Texten är en annons från Moneybanker