Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från MoreBanker

Vägen till drömmen - är det värt ett lån?

Ibland är vägen till målet en snårig ekonomisk stig. Många drömmer om att skaffa sig extra kapital så att de kan gå den där utbildningen de alltid önskat eller renovera drömhuset på landet.

Publicerad: 14 december 2020, 10:17


Kanske får du ett erbjudande på en resa du inte vill missa eller måste lägga handpenning på en ny bil? Det kna dyka upp tillfällen när du behöver ta ett lån. Vad är egentligen fördelarna och nackdelarna med att skuldsätta sig?

Du har råd att göra investeringen du alltid drömt om
Ibland måste man ta en kortsiktig chansning för att på sikt nå framgång. Friskt vågat, hälften vunnet. Många som lyckats som entreprenörer har vågat att satsa och följa sin magkänsla.

Som privatperson kan det också handla om att investera pengar i något man tror på. Många köper drömhuset och får ett bostadslån beviljat hos banken. Eftersom det behöver renoveras och är lite nedgånget får man det också billigare. Något som kan lösas med en renovering finansierad via ett privatlån.

morebanker.se kan du ta reda på mer information om olika kreditföretag och se om någon av deras villkor passar dig. Räntan sätts individuellt men det går bra att förhandla med banken innan du skriver på papperna. Ett annat alternativ är att ringa efter en tid när du bevisat att du är en trogen kund och förhandla ner räntan. Många har en medlånesökare på lånet och får därmed ett mer fördelaktigt erbjudande.

Det finns inget som säger att pengarna inte kan betalas tillbaka tidigare. En del renoverar badrum eller kök med lånade pengar inför en husförsäljning och säljer sedan med vinst. Någon kanske tar ett lån för att utbilda sig till pilot och får sedan av de mest prestigefyllda tjänsterna som finns som dessutom betalar riktigt bra.

När du tar ett privatlån behöver du mycket sällan motivera vad pengarna ska användas till, vilket ger en större känsla av frihet.

Det viktiga är att du har ett tydligt mål med varför du lånar pengar. Då kan du inte misslyckas.

Du behöver inte ta pengar av din buffert
De flesta rekommenderas att både målspara och buffertspara. Därför kan det vara surt när ett behov uppstår och du måste använda hela ditt kapital. Ett lån kan vara lösningen och garanterar också en mer stabil ekonomi utan svängningar då du gör samma avbetalning varje månad. Så länge det finns utrymme för det i din ekonomi så kan välja ett lån med fördelaktig ränta och långsam återbetalningstakt. Det ger dig möjligheten att få kontroll över situationen.

Lånet frestar på din ekonomi
När du tar upp ett lån så tar man höjd för din inkomst i samband med låneansökan. Men vad händer om förutsättningarna ändras? Kanske byter du jobb och går ner i lön. Om du har ett lån att betala tillbaka på varje månad kan denna kostnad fresta på din budget. Många tvekar också att byta jobb om de vet att de måste gå ner i lön. Ett lån med långsam nedbetalningstakt betyder trygghet men kan också fresta på din frihet och flexibilitet.

Det sänker din kreditvärdighet
När du söker om större lån tas det en UC vilket kan dra ner ditt kreditbetyg. Ett scenario är att du har ett privatlån för en renovering som gjorts tidigare. Så får du ett nytt arbete och måste pendla fem mil. Du vill då ansöka om ett billån men får avslag eller sämre ränta. Det kan bero på att din kreditvärdighet sjunkit på grund av du moreredan har både bolån och privatlån.
Se till att städa upp i din ekonomi innan du ansöker om nya lån. De flesta vet inte ens att de handlat på krediter som fortfarande är aktiva. Det kan vara värt att stänga ner några av dem innan man går igenom en ny kreditprövning.

morebanker.se

Texten är en annons från MoreBanker