Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från hemfakta.se

Textilimpregnering och miljöfarliga ämnen

För att öka livslängden på ytterplagg av textil är det viktigt att impregnera dem. Detta bör man göra innan första användning, men också med regelbundna mellanrum därefter. Impregneringen gör också att textilierna står emot fukt och regn bättre, vilket är en fördel med tanke på det oberäkneliga svenska vädret. Det finns många olika varianter av impregnering på marknaden. De flesta används genom att impregneringsvätskan sprayas på plagget och får dunsta in, men det finns också varianter där impregneringsvätskan tillsätts i tvättmaskinen och på så vis tvättas in i plagget.

Publicerad: 2 Mars 2021, 13:59


Giftiga kemikalier i många textilier

Många ytterplagg innehåller dessvärre något som kallas perfluorkolväten (PFC), vilket är ett samlingsnamn för en grupp giftiga kemikalier. PFC-kemikalier används i impregnering av textilier för att dessa ska stå emot regn och rusk. Dessa kemikalier är syntetiskt framställda och kan inte brytas ner i naturen, vilket innebär att de klassas som miljöfarliga ämnen. Det är dock inte bara naturen som tar skada av utsläpp av PFC-kemikalier. Forskning visar att kemikalierna påverkar djur och människors hälsa negativt genom att vara cancerframkallande. Dessutom är de hormonstörande och kan ha negativ påverkan på reproduktionen.

Spridning av miljöskadliga ämnen

När man tvättar plagg som impregnerats med PFC-ämnen följer dessa kemikalier med ut i avloppet och riskerar att spridas i naturen. Största spridningen sker dock i samband med industriella tillverkningsprocesser. Som konsument kan man försöka påverka företag att inte använda PFC-kemikalier i tillverkningen genom att avstå från att köpa denna typ av produkter. Man kan också se till att använda en PFC-fri impregnering när det är dags att impregnera sina textilier på nytt.

Satsa på miljövänliga alternativ

I ett av Hemfaktas tester av olika impregneringar dras betyget ner för vissa av dem just på grund av att de inte är biologiskt nedbrytbara. Företaget OrganoClick har dock utvecklat en PFC-fri impregnering som gör det möjligt för konsumenter att impregnera textilier på ett smidigt och miljövänligt sätt. Impregneringsvätskan tillsätts i tvättmaskinen och tränger in i plagget under tvätt. Fördelen är att man slipper krångla med sprayflaskor och försöka få till ett jämnt lager på plagget. Här kan man vara säker på att vätskan verkligen trängt in i textilen. OrganoClicks impregnering har framröstats som Bäst i Test av Hemfakta, och säljs idag hos de flesta butiker som är återförsäljare av fritidskläder. Impregneringsvätskan tränger, till skillnad mot traditionella impregneringsvätskor som lägger sig på ytan, in i textilfibrerna. Impregneringen består till största del av vatten och naturliga fettsyror, och är också fri från ett flertal andra skadliga ämnen som annars är vanligt förekommande i denna typ av produkter.

Svårt att förbjuda PFC i tillverkning

Det enklaste sättet att bli av med PFC-kemikalier vore ett förbud. Dessvärre är det inte så lätt som det låter, och anledningen till det är att det enligt EU:s regler inte går att förbjuda en hel grupp av ämnen. Varje ämne måste undersökas och utredas för sig, vilket är ett alltför tidskrävande och kostsamt arbete. Många tillverkare av kläder uppger dock idag att de frivilligt arbetar för att eliminera användningen av PFC i tillverkningen av sina kläder.

hemfakta.se

Texten är en annons från hemfakta.se