Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Profillagret

Tätningslister som skyddar mot fukt, drag och smitta

När kyligt väder drar in över landet kan man snabbt känna att det drar kring fönster, dörrar och portar. Då är det dags att införskaffa tätningslister. Med höjda elpriser blir det verkligen på sin plats att hindra den varma luften från att smita ut, men också den kalla luften från att komma in i bostäder och lokaler. Dessutom finns det så mycket mer tätningslister kan göra.

Publicerad: 9 december 2020, 12:38


Välja rätt tätningslist

Hos ProfilLageret finns flera tusen meter olika tätningslister att välja mellan och det gäller att ha koll på vad man ska använda listen till. Vissa lister är tjockare än andra, vissa är formade på ett speciellt sätt och mycket annat. När du ska skydda din bostad eller lokal behöver du rätt lister.

Skydd mot vattenskador

Fuktskador är inget man vill drabbas av oavsett om det sker genom en olyckshändelse, översvämning eller via en helt vanlig dusch. När du ser att vatten tar sig ut ur duschkabinen eller in genom ytterdörren vid de kraftiga regnen är det dags att agera. Att sätta dit en tätningslist klarar vem som helst, och dessutom är det en liten utgift jämfört med att behöva ta itu med en vattenskada. I samband med översvämningar är det än viktigare att du ser över tätningslister vid källardörrar och fönster i marknivå. Vattentrycket kan göra att utslitna lister börjar sippra och vips är vattnet inomhus.

Smittskydd

När smittor sprids i samhället vill du inte ha in dem i hemmet. En luftburen smitta kan komma in genom till exempel otäta fönster eller dörrar. Även på arbetsplatser där smitta kan förekomma är tätningslister viktigt. Om en patient, djur eller saker måste isoleras ska utrymmet vara helt tätt. Luften ska filtreras och bara personal med skyddsutrustning får gå in i utrymmet. Med bra tätningslister behöver ingen vara orolig för att smittan ska ta sig ut genom den stängda dörren. Listerna håller även vätska på plats inne i det isolerade eller avstängda utrymmet. Det är en förutsättning vid spridning av till exempel farliga vätskor, eller okända sådana.

Tätningslister i vardagen

Det är alltid bra att ha några olika tätningslister hemma, oavsett om du bor i lägenhet eller villa. Då kan du på egen hand täta när kylan kommer, om du upptäcker vatten där det inte ska vara eller om ett farligt ämne hotar. Dessutom kan listen användas för dämpning av ljud i skåp eller lådor som stängs med en smäll, på skallrande dörrar eller där det är viktigt att en dörr inte blir helt stängd för husdjurs, eller ventilationens skull.

.

Texten är en annons från Profillagret