Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från bostadshub.se

Tänk på detta när du söker hyresbostad

Oavsett om du ska börja plugga, har fått ett nytt jobb eller om du bara vill testa på livet i en ny stad så kan en flytt kännas som en omfattande process. Att flytta är både spännande och läskigt på samma gång, och det gäller oavsett om det är din första flytt hemifrån eller om du gjort det förut. När du flyttar innebär det att du måste tacka adjö till en bostad för att sen hitta en ny. Det i sig är en process som kan ta tid och kräva mycket energi.

Publicerad: 17 december 2020, 22:35


För att allt ska gå rätt till då du vill hitta en hyresbostad är det viktigt att du tänker på alla olika punkter. Vi har samlat de viktigaste sakerna som du bör tänka på när du söker hyresbostad i förhoppning om att underlätta för dig!

Att tänka på vid flytt – våra bästa tips då du söker hyresbostad

När du ska flytta till en ny stad är det också nödvändigt att du hittar en passande bostad att bo i. En praktisk lösning är just hyresbostad – du får tillgång till ett eget hem samtidigt som du själv inte behöver köpa en bostad. Däremot finns det en del saker att tänka på för att flytten till en hyresbostad ska kännas trygg. 

Anmäl flytt och fixa hemförsäkring

Två grundläggande punkter då du ska byta bostad är att anmäla din nya adress, samt att skaffa en egen hemförsäkring. Detta gäller alltså även om du ska hyra en bostad, oavsett om det gäller ett förstahandskontrakt eller andrahandskontrakt. 

Försäkringen ska tecknas på din nya adress och agera som ett skydd om något skulle hända dig, bostaden eller dina ägodelar. Oavsett var, när eller hur du ska flytta och vilken hyresbostad du har hittat bör detta göras i och med flytt. 

Var öppen för nya alternativ och lösningar

Upplever du att det är svårt att hitta en hyresbostad? Då kan det vara bra att söka sig fram på marknaden med en lite mer öppen och nytänkande inställning. Ju mer kräsen du är desto svårare är det att hitta en passande bostad som också finns tillgänglig då du behöver det. 

För att öka dina chanser om att hitta rätt kan du ställa dig i bostadsköer, söka efter andrahandskontrakt, leta efter delade bostäder och ta hjälp av dina kontakter. Sök dig fram på olika hemsidor och plattformar för hyresbostäder, och se till att vara aktiv i ditt sökande. Rikta inte in dig på en viss stadsdel eller ett visst område innan du utforskat möjligheterna. 

Flytta inte in innan kontroll och kontrakt

Om du hittat en eller flera hyresbostäder som kan vara av intresse bör du inte flytta in förens du på något sätt har sett bostaden. Kan du inte åka och besöka bostaden bör du be om tydliga bilder samt om omdömen från andra hyresgäster. 

Verkar allt bra och du är säker på vad du får ska du avsluta det hela med ett kontrakt. Tänk på att oavsett hur pålitligt hyresvärden verkar så finns det en risk för att bostaden inte är lika bra som den ser ut. 

Så skriv alltid kontrakt där du är med på vad som gäller och vad som förväntas på dig! Se även till att få en kopia på uthyrningstillståndet från hyresvärden för att undvika onödiga risker. 

bostadshub.se

Texten är en annons från bostadshub.se