Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från prioritet.se

Skydda företaget mot kreditrisker

Det har blivit lättare att spendera pengar på marknaden, genom att man kan få lång betalningstid. Som konsument kan du få flera månader på dig att betala för produkter eller tjänster. Inför jul ser man ofta kampanjer som ”Handla nu - betala först i februari”. Det lockar fler att spendera pengar, men samtidigt kan det innebära en stor risk för företagarna.

Publicerad: 4 juni 2021, 08:07


Kunder kan få svårt med att betala sina räkningar, i synnerhet om de har lyckats samla på sig avbetalningar från olika företag. Ofta betalas räkningen i sista stund, så företag väntar på sina pengar. Det blir allt mer vanligt att konsumenter lockas med lång betalningstid och upp till 90 dagar är inte ovanligt. I värsta fall får kunder problem med att betala sina räkningar och företag behöver ta hjälp av inkasso eller annat företag som hjälper till att samla in betalningar. 

Som företagare kan du välja att sälja dina fakturor, också kallad factoring, för att få inbetalningar inom några dagar, ibland till och med samma dag. Inte nog med att företaget snabbare får in sina pengar, så kan de även förbättra sina likviditetstal och nyckeltal. Detta främjar framtida tillväxt och satsningar. Företagets ekonomi ser mer stabil ut och de får därmed lättare nya kunder och bättre kontakt med till exempel leverantörer och banker. 

Vad innebär factoring?

Factoring är ett samlingsbegrepp som innefattar olika metoder för ett företag att sälja eller belåna sina fakturor hos finansbolag eller vissa banker. Man kan välja mellan fakturaköp och fakturabelåning. Istället för att låna pengar direkt av en bank, så kan man istället sälja sina fakturor till finansbolag eller banker. Merparten av kunderna är små eller medelstora företag, då de oftast behöver snabbare tillgång på likvida medel, men även större företag har börjat använda sig av factoring. 

Fakturaköp innebär att fakturor överlämnas till en bank eller ett finansbolag, som i sin tur betalar företaget direkt. När det gäller fakturabelåning, så ingår parterna ett avtal om belåningsgrad och företaget som överlämnar fakturor måste själv meddela sina kunder och informera om överlåtelsen. Det är sedan finansbolaget som står för påminnelser och eventuell inkasso.

Det ska även skiljas på med och utan regress. Med regress så köps fakturan tillbaka av företaget om fakturan inte har betalats inom ett visst antal dagar. Väljer man utan regress så tar finansbolaget risken med eventuella obetalda fakturor.

Fördelar med factoring är att företaget inte behöver lägga tid på påminnelser eller eventuell inkasso. Då företag får in likvida medel snabbare, så får de större chans till lyckade investeringar. 

Nackdelen är att företaget inte får ut hela beloppet för fakturan, då det tas ut en avgift för att finansbolaget övertar kreditrisken.

.

Texten är en annons från prioritet.se