Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Quickparts

Reparera istället för att slänga

I dag är det vanligt att vi kastar ut trasiga vitvaror och andra saker när de går sönder. Det är inte så dyrt att köpa nytt och det är jobbigt att laga, vänta på reparatörer och liknande. Dessutom kan de gamla sakerna gå sönder igen och med en ny vitvara har man garanti. Visst är det enkelt att tänka i de banorna - men inte speciellt miljövänligt.

Publicerad: 8 december 2020, 13:49


Reparera vitvarorna

Genom att istället leta efter reservdelar till vitvaror kan man laga det som är trasigt i den gamla apparaten. I många fall är det inte så svårt att hitta felet och sedan kan vitvaran leva i flera år till. Varför ska man kasta ut något som egentligen fungerar? Man åker inte med bilen till skroten bara för att man får punktering eller ett stenskott i lacken. Varför ska vitvaror och andra hushållsapparater bara kastas ut så snabbt det är något litet som gått sönder? Det finns ingen anledning. Välj reparation istället.

Spara både pengar och miljö

Man kan inte komma ifrån att det kostar pengar att köpa nya vitvaror. Om man istället letar efter reservdelar till vitvaror man redan har kan man komma undan med en bråkdel av kostnaden. Kanske kan man hitta en begagnad del på second hand och så plötsligt fungerar diskmaskinen, kylen eller tvättmaskinen igen. Det finns också nytillverkade delar som passar även till äldre vitvaror. Det sparar både pengar och miljö. Eftersom att du nu inte behövde köpa en ny vitvara behöver inte lika många sådana tillverkas och du kanske dessutom återanvänder en del som annars skulle kastas på tippen. Om du ser till att ta vara på de delar och saker som redan har tillverkats kan du snart inse att det finns en hel del att spara. Det är speciellt bra när ekonomin är lite skral eller när miljön börjar säga ifrån på riktigt.

Mottot "repair if you care"

Mottot "repair if you care" betyder att du ska reparera saker om du bryr dig. Det allt handlar om är ditt engagemang för miljön. Om du verkligen bryr dig om miljön ser du till att använda dina saker och att reparera dem när de är trasiga istället för att bara kasta dem och köpa nytt. Om det inte finns några delar eller om saken inte går att reparera kan det självklart vara befogat att köpa en ny vitvara om det är något som behövs. Det bästa är förstås då att återvinna den gamla vitvaran och att sedan köpa en ny på second hand. Då gör man miljön en stor tjänst. Att köpa en helt ny vitvara när det finns väl fungerande sådana som kanske inte används under speciellt många år är helt onödigt. Att ta hänsyn till miljön handlar nämligen om att man också ser till att ta tillvara på sådant som andra gjort sig av med eller inte behöver längre.

Det är bara ytterst få saker som man verkligen behöver köpa nytt av hygieniska eller allergimässiga skäl. Vitvaror är inte en sådan sak. Där fungerar reparation och återbruk ypperligt.

.

Texten är en annons från Quickparts