Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Kockhuset

Nya mattrenden: fritera utan olja

Är det möjligt att friterad mat även kan vara hälsosam? Den senaste mattrenden att fritera utan olja gör det möjligt att njuta av friterad mat utan transfetter och mättat fett.

Publicerad: 19 april 2021, 14:49


Friterad mat är omåttligt populärt och en anledning till varför snabbmatskedjor som McDonalds och KFC finns i de flesta länder i världen. Däremot är det inte bra för kroppen att få i sig för mycket fett, framför allt inte transfetter och mättat fett som tyvärr förekommer i friterad mat. Lösningen på problemet är en airfryer - en varmluftsfritös som friterar med luft istället gör olja.

Nytt trendigt köksredskap

Friterad mat utan all ohälsosam olja låter nästan för bra för att vara sant. Med en trendig airfryer är det möjligt att fritera mat hemma utan att använda något fett över huvud taget. Istället för olja använder här varmluftsfritösen istället varm snabbcirkulerande luft, vilket ger ett friterat resultat. Råvarorna behöver inte bada i fett för att få den karaktäristiska krispiga utsidan och mjuka insidan. Det är till och med möjligt att göra pommes frites med en airfryer. 

Smaken blir inte exakt samma som i en vanlig fritös eftersom oljan även ger smak till maten. Däremot är konsistensen mycket lik resultatet i en traditionell fritös. Det är definitivt mycket hälsosammare att tillaga maten i en varmluftsfritös än en oljefritös. Hos kockhuset.se kan du läsa mer om vad en airfryer är för något samt vilken modell som är bäst i test. Där kan du även läsa mer om vilka olika modeller som finns samt hur du bäst använder den här typen av fritös.

Hur går det till?

I princip allt du kan fritera i en oljefritös kan du även tillaga i en airfryer. Pommes frites, halloumi, rotfrukter, kyckling, räkor och grönsaker är bara några exempel på vad du kan fritera med varmluft. En fördel med airfryern är att du även kan steka, grilla, rosta och baka maten med den. Det är nämligen ett multifunktionellt köksredskap. 

Du kan följa valfritt recept för friterad mat, men byta ut oljefritösen och oljan mot en airfryer. Du använder airfryern på liknande sätt som en fritös, men istället för att sänka ner råvaran i olja lägger du den i botten på airfryerns korg. Redskapets särskilda utformning gör att den varma luften cirkulerar i 360°, vilket ger en jämn värmefördelning. Du ställer enkelt in temperatur och tid och trycker därefter på startknappen. Sällan har det varit så enkelt att göra mat som är både god och nyttig!

.

Texten är en annons från Kockhuset