Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Medisera

När du själv vill avgöra - ta ditt blodprov privat

"Hälsan tiger still", så lyder den gamla kloka frasen, det vill säga att det som är friskt märker vi inte. Vi tar hälsan för given och allt går sin gilla gång. Kroppen vill ha jämvikt och för det mesta lyckas den i sin strävan att hålla rätt nivå så balansen inte rubbas. Hälsan klagar inte alls utan tiger, som sagt, still.

Publicerad: 22 januari 2021, 08:05


Blodprov som kontroll

De flesta vuxna människor känner sin kropp. Den är med dig överallt, dygnet runt och livet ut. Om du utövar någon rörlig sport eller på annat sätt är fysiskt aktiv så lär du känna den mycket väl. Varje sena och varje led vet du hur de fungerar för just dig. Därför kan du känna av relativt subtila signaler från kroppen. Du vet att något inte står rätt till för den uppför sig inte som vanligt. Känslan kan vara att något är fel och du kan inte förklara riktigt vad. Ibland går det över men ibland hänger det ihärdigt kvar. Det kan också vara så att du känner dig frisk men vill ha en hälsokontroll via blodprov bara för att få bekräftat att allt är bra. Något värde kan ha varit lågt eller förhöjt och behöver en efterkontroll. Eller så vill du ta prover i förebyggande syfte och se om något värde är på väg åt fel håll. Kanske det finns någon ärftlig sjukdom i släkten som ger upphov till onödig oro och en blodprovstagning känns lugnande. Varje människa är unik och det är bara du som kan avgöra vad du känner och vill.

Bestäm vad du vill, när du vill

Det kan vara svårt att via vårdcentralen få till en hälsoundersökning med remisser för blodprovstagning om du inte är sjuk eller har uttalade symtom. Hälsokontroller finansieras inte av det offentliga hälso- och sjukvårdsystemet så det måste du betala ur egen ficka. Numera finns det privata alternativ med humana priser. Ett exempel är Medisera där du själv bestämmer vilken undersökning du vill ha.

Idag är vi bra på att hitta information och kunskap. Vi kan tänka kritiskt och bedöma vad som är seriöst och har hög trovärdighet. Dessutom arbetar kanske du själv eller närstående inom vården och därför vet vilka blodprover som ger svar på det du vill veta. Med några knapptryckningar hittar du en privat aktör med provtagningsställen för hälsokontroll i många delar av landet och framförallt i Stockholmstrakten där du enkelt kan beställa det du önskar. Du behöver inte vänta på en pappersremiss och inte boka tid för provtagning. Allt sköts digitalt och det skickas en e-remiss till provtagningsstället redan samma dag. Några dagar efter provtagningen kommer analyssvaren och finns online tillsammans med en läkarkommentar. Nu behöver vi inte stå med mössan i hand hos doktorn. Vi fixar själva det vill ha.För mer information om var det finns provtagningsställen för hälsokontroll i Stockholkm klickar du här.

.

Texten är en annons från Medisera