Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från skadedjursbutiken.se

Musinvasion i hemmen

Förra året var ett riktigt mus-år där det på flera håll i landet talades om en veritabel mus-invasion i hemmen. Företag som arbetar med skadedjursbekämpning fick väldigt många fler uppdrag än vanligt och problemen eskalerade under hösten när kylan kom och många fyrbenta inkräktare hellre ville vara inomhus.

Publicerad: 10 mars 2021, 10:52


Första hjälpen mot ovälkomna möss

Finns minsta misstanke om att möss kan ta sig in i bostaden blir första åtgärden att försöka täppa till eventuella hål. Det räcker med ett väldigt litet hål, går det att köra in en blyertspenna i det så kan också en mus ta sig igenom. En liten glipa vid något rör eller antennkabel kan alltså räcka. Gör en husesyn och täpp till det som går.

Finns det redan möss i huset måste det förstås åtgärdas. Fällor är bästa sättet och det finns många olika sorter hos exempelvis Skadedjursbutiken.se, både traditionella fällor och mer avancerade elektriska varianter. Fällor är allmänt ansett som ett väldigt effektivt och bra sätt att bli av med möss. Det behövs ofta flera stycken som placeras ut runtom i huset och de måste vittjas dagligen.

Numera är det inte tillåtet för privatpersoner att själva lägga ut råttgift, riskerna för att husdjur och andra djur ska skadas av det är stora och gift ska bara användas när inget annat fungerar. En väldigt stor nackdel med råttgift är också att de möss som fått i sig gift kan lägga sig att dö på väldigt olämpliga ställen, inuti en vägg eller på annat ställe där det är svårt att få bort dem. De kan ligga kvar och börja lukta efter ett tag. Används traditionella fällor går det ju direkt att se när en mus fångats och även se till att få bort den.

Möss i huset - hur märks det?

Det är ju inte särskilt ofta mössen springer förbi så de syns, de vill hellre hålla sig undan på vinden, kanske smyga in i köksskåpen nattetid för att hitta mat eller bygga bo i något förråd. Ibland hörs deras tassande om huset är tyst, andra gånger kan det dyka upp små mörkbruna riskorn på oväntade ställen. Mössens avföring är kanske det som oftast sätter husägaren på spåren, men det kan också finnas andra tecken. Möss gnager på det mesta och om det plötsligt finns söndergnagda saker kan det vara ett tecken på musinvasion. Gnagandet kan leda till riktigt otäcka saker om de råkar bita av elkablar av något slag med kortslutning och i värsta fall brand som konsekvens.

Ta bort godiset

Möss kanske kan se söta ut, men de är skadedjur och ska bekämpas som sådana. Det bästa är att se till att inga möss kan ta sig in i huset, men tänk också på att ta bort det som eventuellt kan locka dem dit. Smulor, matrester, godisskålen vid soffan. Soppåsen ska förstås tas ut direkt och i skafferiet kan det vara läge att se över förpackningarna. Pappersförpackningar är en lätt match för vassa muständer. Milda vintrar leder ofta till musår eftersom mössen då kan föda extra många kullar, de kan få upp till tio kullar varje år. Det blir många som letar efter mat och värme då. Glöm för all del inte bort att täta hål i sommarstugan också, annars kan det lätt bli en värmestuga för ett stort antal möss under vintern.

skadedjursbutiken.se

Texten är en annons från skadedjursbutiken.se