Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Lottoland.se

Lotto och andra spel på svenska marknaden

Drömmer du också om att kamma hem en jackpottvinst? Att vinna miljonbelopp innebär att du äntligen kan boka den där drömresan eller starta det företag som du så länge fantiserat om. Men för att vinna måste man också satsa. Ofta förlorar man sina pengar, men ibland kan det otänkbara hända och man vinner stort.

Publicerad: 21 juni 2021, 11:34


Lottomarknaden är stor och merparten finns online. Det är relativt enkelt att registrera sig och att spela. Undersök däremot spelbolagen innan du bestämmer dig för vilket som passar dig. Se över deras avtal och regler. Många spelbolag erbjuder flera olika spel samt har svensk licens och därmed mer rättvisa villkor.

 När det kommer till att betta på sport är fotboll, hockey och hästar bland de mest populära alternativen. Antingen är man insatt i sporten och dess spelare eller så väljer man slumpmässiga varianter som en dator tar fram till en.

Många spelbolag tillhandahåller så kallad lotto betting, där du bettar på resultatet av en officiell lottodragning. Svenska bolag kan på så sätt erbjuda spelare möjligheten att vinna jackpottar lika stora som hos de officiella lotterierna, från runtom i världen. På lotto väljer man ut ett antal nummer man vill betta på. Det finns flera olika sätt för att få fram en potentiell vinnande kombination. Antingen kan man generera nummer slumpmässigt eller välja ut dem genom ett eget system. Man kan exempelvis välja nummer baserat på vinnande lottonummer man såg i en film eller nummer som har anknytning till familjen. 

Spelbolag med svensk licens

Den svenska spellagen trädde i kraft 1 januari 2019. Den togs fram för att ge spelare mer rättvisa villkor och för att försöka minimera risken för att de skuldsätter sig genom att spela utöver sina tillgångar. Spelbolag som är aktiva på den svenska marknaden ska alltså inneha en svensk spellicens. Hos Spelinspektionen finns det en lista över vilka spelbolag som har svensk spellicens. Det kan vara en god idé att regelbundet se över denna lista, då en licens kan tas bort från ett spelbolag som inte har följt lagen.

Lagen gör att spelbolagen måste vara hårda med åldersgränserna. För att få spela om pengar måste du vara 18 år och för att tillåtas spela på ett internationellt casino måste du vara 20 år. Ett spelbolag kan bli av med sin licens bara genom att bryta mot dessa åldersgränser.

Spelbolagen måste även vara noga gällande marknadsföringen av spel och i vilken grad deras reklam får visas. Den får exempelvis inte riktas till personer under 18 år. 

Utöver att skapa rättvisa villkor och sätta gränser har spelbolagen också ett ansvar att motverka överdrivet spelande. Alla spelare måste ange en maxgräns för insatser i tid och pengar. Varje spelbolag ska kunna erbjuda spelarna ett självtest för att bedöma deras beteende och inställning till spelandet. Vid behov ska en spelare kunna stänga av sig från alla licenshavare, vilket lätt sköts via ett gemensamt register på nätet.

18+ år. Spela ansvarsfullt: Stödlinjen.se

.

Texten är en annons från Lottoland.se