Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från biblioteket.online

Ljudböcker kontra podcaster

Du kanske någon gång har funderat om det finns en skillnad mellan en ljudbok och en podcast. Visst finns det skillnad men var går gränsen? På själva ytan är det dock ingen skillnad, både en podcast och ljudbok består av ljudfiler du laddar ner, för att sedan lyssna på offlineläge eller direkt från ett webbhotell. Här nedan ska du få förklarat för dig vad skillnaden är.

Publicerad: 15 april 2021, 10:20


Podcast

En podcast brukar sändas efter ett schema, kanske varje dag, vecka eller måndag. Många av dem som sänder en podcast är kändisar som sitter och pratar om sina liv, ställer frågor till sina lyssnare som de svarar på och det spelas ibland musik. En del tar upp brott, där både gamla och nya fall tas upp. De som berättar kan vara juriststudenter, programledare eller poliser som alla är kunniga och insatta i brotten de pratar om. Det finns poddar som ska hjälpa dig att slappna av och kunna somna. Det finns i stort sett poddar om allting och alldeles säkert finns det något för dig med. En poddsändning ses som ett radioprogram som går under on-demand. Du kan prenumerera på en podcast och på så sätt få de nya avsnitten till dig så fort ett nytt är tillgängligt. 

Ljudboken

När det gäller ljudböcker, är de inspelade av redan skriven text från en bok. Det kan vara en skådespelare som läser in boken, men ibland väljer författaren att själv läsa in sin bok. Nu när ljudboken kommit så långt, finns den nya boken ofta att lyssna på ganska snart efter att den släppts på bok. Det finns många olika företag som erbjuder ljudböcker online och för att välja rätt i den djungeln är det smidigast att googla på alla som finns, se vad de har för utbud, priser och när de släpper de nyutkomna böckerna som ljudbok. Det finns ljudboksföretag med stort utbud, för alla storläsare och de kostar givetvis mer i månaden än de mindre förlagen. Du bör bestämma tjänst utifrån hur mycket du läser. På biblioteken kan du också låna ljudböcker och då är det gratis, hur utbudet ser ut beror på var i landet du bor.

Andra skillnader

En annan skillnad mellan en ljudbok och podcast är att ljudboken har ett speciellt innehåll, den består av enstaka inspelningar av redan befintlig text, och kan vara en lärobok, roman med mera. När du lyssnat färdig på en ljudbok väljer du en ny, antingen en bok i samma serie eller från en helt annan författare. När det gäller en podcast prenumererar du istället på en sorts podcast, till exempel Mordpodden, där olika mord tas upp varje gång.

Priset

Om du vill ha gratis underhållning är det en podcast du bör följa, nästan alla är gratis eftersom nya episoder regelbundet produceras och så länge ditt intresse finns för poddens uppläggning kan du följa den. Lite reklam får du dock stå ut med, de som sänder podden måste få in pengar på något sätt. Det finns vissa producenter som vill ha betalda podcaster men det tycks inte gå igenom i dag i alla fall.

Ljudboken kostar mindre än 200 kronor per månad och för dig som läser många böcker och inte vill samla på dig fysiska böcker längre är det perfekt, och du kan även läsa om samma bok flera gånger, lyssna när du städar, går på promenad, joggar eller städar.

.

Texten är en annons från biblioteket.online