Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Sverige LEI

LEI – vad är det och varför behövs det?

Även om LEI-kod har varit obligatoriskt för företag som handlar med börsnoterade värdepapper inom EU sedan början av 2018 väcker det fortfarande många frågor bland företagare. Det skriver Sverige LEI som har varit officiell LEI registreringsagent i Sverige i över tre år.

Publicerad: 28 april 2021, 11:53


Man kan säga att en LEI-kod är som ett person- eller organisationsnummer som används för att identifiera juridiska personer. Visst kan man då undra varför man inte kan använda organisationsnummer vid värdepappershandel också. Problem blir det när man handlar med utländska värdepapper. Många länder har flera olika företagsregister och det kan vara svårt att förstå vilken typ av bolag eller institution det handlar om. Vidare kan detta leda till en situation där bolag har svårt att förstå vem deras aktieägare är, vilket leder till vissa problem med tillsynsrapportering och riskhantering. 

LEI som en universell kod 

För att lösa problemet kom G20 länder överens om att utveckla ett LEI-kodsystem där alla företag, investeringsfonder och andra företagsformer får en unik universell kod utfärdad till sig och man kan enkelt kontrollera vem det är från en gemensam global databas. Databasen administreras av den globala paraplyorganisationen GLEIF. Det är de som ger ackrediteringar till organisationer som kan utfärda LEI-koder. Tyvärr kan man inte hämta in relevanta uppgifter direkt från EU ländernas företagsregister eftersom alla länder inte har företagsuppgifter digitaliserade eller så kräver uppgifterna bearbetning och standardisering för att möta LEI datastandard. Därför används aktörer från den privata sektorn för att utfärda LEI. De hämtar uppgifterna från lokala register, bearbetar uppgifter för att möta LEI datastandard och erbjuder även bekväma betalningslösningar.        

Sverige LEI - officiell LEI registreringsagent i Sverige

Sverige LEI började erbjuda enkla och förmånliga LEI tjänster i Sverige i början av 2018. Bolaget har gjort stora investeringar inom automatisk databehandling och utvecklat integration med lokala företagsregister för att läsa in data automatiskt. I Sverige administrerar Sverige LEIöver 10 000 LEI-koder och kundkretsen består av allt från små till stora börsnoterade bolag, kommuner och andra offentliga organisationer samt olika föreningar.

Hur får jag LEI-kod?

Det är väldigt enkelt att ansöka eller förnya LEI-koden via Sverige LEI. Gå till Sverige LEI-webbplats, sök upp ditt företag och systemet läser in de senaste uppgifterna från Bolagsverket automatiskt. Sedan fyller man i kontaktuppgifter (telefon och e-postadress) och väljer period för LEI prenumeration. Man kan välja mellan 1, 3 eller 5 år. Systemet hämtar även in de senaste uppgifterna från GLEIF ifall bolaget redan har LEI utfärdad till sig. Ifall din LEI-kod är utfärdad av en annan tjänsteleverantör så kan du ändå förnya den hos Sverige LEI.

LEI överföring

Vi har märkt att överföring av LEI väcker frågor bland företagare. Många tror att koden som de har ändras vid en överföring, men så är det inte. LEI-koden kan flyttas från en tjänsteleverantör till en annan precis som med mobilnummer. Överföringen brukar ta 3–7 dagar och LEI-koden förblir densamma.  

Vad kostar det?

Priset på LEI beror på ifall det är en ny registrering eller förnyelse. Sedan beror det på hur länge du vill att din LEI är giltig. Fullständig prislista kan man se på Sverige LEIs hemsida. Inga dolda avgifter, och priserna inkluderar även GLEIFs avgifter. 

I GLEIF-databasen kan man endast förlänga koden ett år i taget men Sverige LEI erbjuder även flerårs paket. Då hämtar Sverige LEI in de senaste uppgifterna från Bolagsverket innan den befintliga giltighetsperioden löper ut och skapar en automatisk förnyelse hos GLEIF. Uppgifterna skickas även till kunden för granskning men om företagsuppgifter inte har ändrats så behöver kunden inte agera och koden förnyas automatiskt. Flerårs paket är ett bra val ifall du behöver LEI för en längre period. Priset är lägre och kunden slipper slösa tid på förnyelse varje år. 

Med ett flerårs paket betalar kunden för hela perioden i förväg, så det är viktigt att vara uppmärksam när man väljer registreringsagent. Sverige LEI är en officiell LEI registreringsagent och det förbetalda beloppet betalas vidare direkt, dvs att kunden bär inte någon risk för agentens soliditet. Även norska, danska, finska företag kan beställa LEI-koder från oss.

.

Texten är en annons från Sverige LEI