Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Svensk Direktreklam

”Lätt att välja målgrupp med ODR och printannonsering”

Kostnadseffektiva kanaler och optimerad utdelning – Hornbach ser fördelar med att kombinera ODR och printannonsering via SprintAd. “Det fungerar väldigt bra,” säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach, som efter fyra års frånvaro är tillbaka hos Svensk Direktreklam (SDR) sedan 2020.

Publicerad: 7 april 2021, 12:37


Byggmarknaden gick bra under 2020 – inte trots – utan snarare tack vare pandemin. 

– Vi såg det tidigt när folk blev korttidspermitterade och fick mer tid över. Då blev det att man åkte till byggvaruhusen och tog tag i projekten där hemma, säger Andreas Larsson, marknadschef för Hornbach Sverige.

Eftersom folk fortsatte att vara hemma även under sommaren och hösten kom man tillbaka till varuhusen för att fortsätta med nästa projekt, för ”det finns alltid nåt att göra”, som Hornbachs slogan lyder.

Vill inspirera kunderna

För Hornbach handlar annonsering inte om pris, utan snarare om att inspirera och tipsa om projekt utefter säsong.

– Vi vill förmedla känslan att inget projekt är omöjligt. I varuhusen har vi ju inga säljare utan projektrådgivare, som ska kunna lotsa kunderna genom sina projekt.

Rådgivarna är uppskattade av kunderna och är en av anledningarna till att den tyska byggkedjan tretton år i rad toppat Nöjdkundindex (NKI). Hornbach  har i dagsläget sju varuhus i Sverige, med ett åttonde på gång, som öppnar i Trollhättan i sommar.

– Det blir ett varuhus där fokus på sortimentet kommer att vara runt bygg och renovering. Det kommer att likna varuhuset i Borås. Vi vill hålla en takt att öppna ett varuhus varje år, säger Andreas Larsson.

Vilka utmaningar har ni med att nå ut till kunderna?

– Idag är det mer komplext att nå konsumenterna, det finns fler mediekanaler, vilket är en utmaning. Vi satsar mycket på tv och radio i kombination med ODR. Sen har vi adderat print.

Har alltid projektet i fokus

Hornbach ser ODR som en säljdrivande kanal men alltid med projektet i fokus.

– På varje uppslag pratar vi om ett projekt till exempel renovera uteplatsen eller tapetsera om. Temat följer årstiderna. Det är kostnadseffektiv kanal, och vi gör ju analyser för att se hur vi kan optimera utdelningsområden, säger Andreas Larsson.

Till det har man nu även adderat printannonsering via SprintAd, som tillhör samma koncern som SDR.

– I områden som har hög nivå av ”nej tack till reklam” fungerar det väldigt bra att nå ut via lokaltidningarna istället, med liknande, men mer komprimerade budskap.

– På samma sätt som du väljer områden med ODR så kan du göra samma via SprintAd. Det är lätt att välja målgrupp, säger Andreas.

Ser ni att annonsering i print-medier leder till fler digitala köp?

– Vi kan se att det brukar gå upp lite när vi delar ut våra häften och har vår printannonsering. Sen har vi inga extrapriser på Hornbach, vi har ständigt låga priser. Vi annonserar inte för att du ska springa och köpa en vara, utan det handlar mer om att visa upp vårt sortiment och bygga vårt varumärke. När hemmafixarna väl ska sätta igång med deras nästa projekt så ska Hornbach vara byggvaruhuset de ska åka till.

Hur följer ni upp er annonsering?

– Vi gör effektmätningar för främst printen, mer för att säkerställa att vi är på rätt väg med bildspråk och tonalitet, och vad som bäst attraherar hemmafixaren. Sen gör vi vissa justeringar utifrån RAM-mätningar. Vi ser och utvärderar allting långsiktigt och vad som genererar god försäljning på lång sikt.

Läs mer på sdr.se

Texten är en annons från Svensk Direktreklam