Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Wochit

Journalistens nya roll: Kom snabbt igång med videoproduktion

Från skribent till kvalificerad allt i allo. Journalistens roll utvecklas hela tiden – och trenden är tydlig: rörligt innehåll blir allt viktigare. ”Att enkelt kunna skapa engagerande videoinnehåll kommer snart att vara en nödvändig kompetens för de flesta journalister”, säger Peter Eisenberg, videostrateg på Wochit.

Publicerad: 31 Oktober 2019, 14:14


Nästa år kommer 90 procent av all internettrafik att bestå av videokonsumtion, samtidigt som alla sociala medieplattformar i allt högre grad prioriterar poster med rörlig bild.

– För att möta den efterfrågan behövs det nya sätt att jobba på. Journalistrollen behöver omformuleras, från skribent till något av en allt-i-allo, säger Peter Eisenberg, ledande videostrateg på Wochit, en tjänst som gör det möjligt för i princip vem som helst att på ett lätt sätt skapa och publicera engagerande videoinnehåll på digitala och sociala plattformar.

Han får medhåll från journalisten Julia Siwertz, redaktör och producent på Bonnier Business Media, som arbetar med varumärken som Veckans Affärer, Energimarknaden, Risk & försäkring och Bonnier Management 360°. 

Ett stort behov

– Idag finns det ett otroligt stort behov av rörligt och ljud i alla möjliga format. Min roll går mer och mer från skrivande till att producera rörlig bild och ljud och att utveckla nya format. Idag producerar jag allt från texter till poddar och filmer, berättar Julia Siwertz, som dagligen använder Wochit för att ta fram till exempel teaserfilmer och videointervjuer.

Arbetet med årets E-prize – Veckans Affärers initiativ för att lyfta fram smarta energiinnovationer – illustrerar hur hennes vardag kan se ut.

– Projektledaren bad mig att sätta ihop pitchfilmer för samtliga finalister, som publicerades på VA.se tillsammans med ett formulär till priset Folkets röst. Till det gjorde jag även teasers för själva omröstningen och prisutdelningen, som skapade intresse och lockade deltagare. I samma linje skapade jag sedan en video till scenen på prisutdelningen, säger Julia Siwertz, som producerade allt material i Wochit.

Hon rekommenderar tjänsten för alla som på ett enkelt men kreativt sätt vill nå ut på nätet, med allt från redaktionellt innehåll till information om event.

– Jag arbetar på redaktionen och allt vi gör i ett mediehus skapas ju för att någon ska läsa, lyssna eller titta, och då måste vi nå ut.

Väcker engagemang

Och vill man nå ut till många och samtidigt väcka engagemang, är video ett mycket effektivt sätt.

– Rörlig bild kan förmedla känslor på ett helt annat sätt än text och stillbilder. Det stimulerar alla sinnen och får dig att direkt känna något. Görs det rätt kan det bli oerhört kraftfullt, säger Peter Eisenberg.

Blickar man tillbaka några år har dock rörlig bild varit både dyrt och krångligt att producera. 

– Traditionella videoverktyg var tunga och svåra att använda, samtidigt som det kan vara väldigt tidsödande att helt enkelt skaffa själva innehållet. Men vi tar bort den huvudvärken, i Wochit finns allt på samma ställe, samtidigt som det är en superenkel tjänst att använda.

Han berättar att användarna får tillgång till världens största bildbank, med över 200 miljoner foton, klipp och musikstycken.  

– Men framförallt gör vi det möjligt att, med hjälp av vår grafiska motor, snabbt och enkelt skapa filmer i absolut toppkvalitet. I vår tjänst finns det dessutom smarta verktyg och mallar som gör det möjligt för användarna att skapa sin egen redaktionella röst, säger Peter Eisenberg.

– Det går mycket fortare för mig att producera en film i Wochit, än om jag skulle göra allt från grunden. Tjänsten är lätt att använda och det är egentligen bara ens egen kreativitet som sätter gränserna, säger Julia Siwertz.

Smart lösning

Hon ger ett exempel på hur hon, tillsammans med Wochit, hittade en smart lösning på en utmaning: hur puffar man för en podcast i sociala medier?

– När vi skulle nå ut med VA Kvinna Podcast, där vi i somras intervjuade några av vinnarna i ”Näringslivets mäktigaste kvinna”, berättade Peter att de har en funktion där man kan få fram en visuell ljudvåg från en ljudfil. Så jag gjorde helt enkelt videoteasers, med klipp från poddarna där ljudvågor på ett informativt sätt visar att det handlar om ljud, säger Julia Siwertz.

– Trots att det handlade om rörlig bild så lyckades vi få ljudet att hamna i fokus. Och så kunde vi anpassa det visuella, så att det gick i linje med resten av projektet. Till exempel genom att göra ljudvågen i samma guldfärg, som Lynx-statyetten som vinnarna får vid prisutdelningen.

För Wochit är det viktigt att alltid lyssna på användarna och kunna stötta och komma med feedback när det behövs.

– Vi är väldigt stolta över vår support och sättet som vi jobbar på. Om man kommer till oss får man inte bara en lättanvänd produkt och material i form av klipp, bilder och grafik – det ingår dessutom en dedikerad och erfaren videostrateg som hjälper till att utveckla hela produkten.

Läs mer om Wochit och hur du kan komma igång med videoproduktion här!

Artikeln är producerad i samarbete med Wochit och ej en artikel av Dagens Media