Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökInnehåll från SSE Riga

Inför Reinventing Media Business i Riga: ”Det räcker inte med fantastisk journalistik”

”Vi konkurrerar inte bara med andra nyhetsmedier, vi slåss om användarnas totala uppmärksamhet och tid, om en bit av deras vardag”, konstaterar Renée Kaplan, Head of Audience and New Content Strategies på Financial Times.

Publicerad: 9 Oktober 2019, 09:07


Renée Kaplan, Head of Audience and New Content Strategies på Financial Times.

Hur ser framtidens mediebransch ut? Det har aldrig varit viktigare att förstå de aktuella trender och utmaningar som påverkar och utformar vårt medielandskap – vilket också är temat för den internationella konferensen Reinventing Media Business, som går av stapeln i Riga 6-7 november.

– Även om fantastisk journalistik, bra innehåll och en gedigen kärnprodukt fortfarande är våra varumärkens mest värdefulla tillgångar, så räcker det inte längre. Vi konkurrerar inte bara med andra nyhetsmedier, vi slåss även om användarnas totala uppmärksamhet och tid, om att få bli en del av deras vardag, om att helt enkelt få vara en del av deras totala mobilupplevelse. Vi tävlar om att bli en del av deras gränssnitt mot världen – bokstavligen om att bli en del av deras liv, säger Renée Kaplan, som är en av många föreläsare på konferensen, där hon bland annat kommer att prata om vikten av att verkligen förstå sin publik.

– För oss är det viktigt att uppdatera målen, från att leverera den bästa klassens affärsjournalistik – att skapa och leverera en produkt – till att utveckla strategier för att optimera produkten, dess användbarhet och värde för varje enskild användare. Det handlar om att bygga relationer, säger Renée Kaplan. 

Krävs kunskap om användarna

För att lyckas med detta krävs rätt kunskap om användarna.

– När både publiken och distributionen av innehåll blir allt mer global och digital, är det fortfarande viktigt att få anekdotiska och forskningsbaserade insikter från riktiga människor. Men nyckeln till att kunna utveckla handlingsbara insikter – som faktiskt används som underlag för beslut i nyhetsrummet och i företaget – är att bygga in databaserade insikter om användarna i det vardagliga arbetet, säger Renée Kaplan.

Hon ger ett exempel på hur Financial Times använder sig av den här metoden för att utveckla sina produkter.

– Vårt audience engagement-team inleder våra morgonmöten med att kort presentera data kopplad till gårdagens innehåll och dess inverkan på läsarna. Regeln är att det måste vara information som man kan agera på. Det måste vara kunskaper om ett publiksegment, ett ämne, ett format eller en viss region – egentligen vad som helst – som kan hjälpa oss att fatta bättre beslut den dagen.

Har tagit fram ett nytt kvalitetsmått

Nyckeln är att på djupet, och med största möjliga precision, förstå vad en användare verkligen värderar för innehåll.

– Därför har vi på Financial Times nyligen tagit fram ett mått vi kallar Quality Reads. Det mäter hur stor andel av de som klickade på en artikel som faktiskt stannar kvar och läser minst halva texten. Måttet tar hänsyn till artikelns längd och läsarens genomsnittliga läshastighet för att göra en dynamisk beräkning. Vi har också tagit fram riktmärken för olika ämnen, så att vi kan jämföra olika artiklar med varandra.

Vilken typ av innehåll tror du kommer att efterfrågas i framtiden?

– Är det något vi kan se, så är det att vi är på väg bort från one-size-fits-all och istället går emot ett nyhetsinnehåll där användarna själva kan välja vilket format som passar dem bäst för stunden – vilket ibland kan innebära att de vill ha samma innehåll i flera olika format, avslutar Renée Kaplan.

Reinventing Media Business 2019, Riga 6-7 november

Reinventing Media Business är ett internationellt forum där medieproffs delar med sig av erfarenheter och tillsammans är med och skapar mediebranschens framtid. Konferensen går av stapeln i Riga 6-7 november. Hela programmet och möjlighet att anmäla sig finns på www.reinventing-media.com.

Läs mer om eventet och anmäl dig här

Artikeln är producerad i samarbete med SSE Riga och ej en artikel av Dagens Media