Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Creddo.com

Hur snabbväxande småföretag får tillgång till kapital

Företag som har en bra affärsidé och går med vinst hamnar ofta i en situation då de måste expandera. Det kan handla om att anställa personal, byta upp sig till större lokaler eller kanske köpa in nya datorer eller konsulttjänster. Om ägaren saknar stora resurser kan det krävas ett extra tillskott av kapital.

Publicerad: 29 mars 2021, 14:24


Vad är egentligen den enklaste lösningen? Ofta finns en viss tidspress. Som företagare kan du inte vänta hur länge som helst på kapital. Kanske tar det alldeles för lång tid att försöka övertyga riskkapitalister eller andra typer av investerare. I värsta fall går en bra affärsmöjlighet förlorad. Om du inte tar nästa steg med verksamheten måste du antagligen börja säga nej till kunder. När kapital behövs snabbt är ofta ett företagslån den bästa lösningen.

Situationen har egentligen aldrig varit bättre för småföretagare som behöver låna. Räntenivån är i skrivande stund mycket låg. På marknaden finns dessutom massvis av långivare som konkurrerar med varandra. Det gör att du som företagare kan välja och vraka bland olika låneerbjudanden. Sedan kan pengarna sitta på företagskontot inom mycket kort. Med tillräckligt kapital har du friheten att välja en strategi för att expandera. Här är några av möjligheterna:

  • Förvärva en konkurrent

  • Väx med franchising

  • Lansera produkten/tjänsten utomlands

Fördelar med företagslån

Med ett företagslån bestämmer du själv hur pengarna ska användas. Överlåter du till exempel en procentandel av företaget till en riskkapitalist, förväntar de sig att få inflytande över företagets inriktning. Kanske har de idéer för verksamheten som du inte alls håller med om. Använder du ett företagslån behöver du inte ge upp en plats i bolagsstyrelsen. Banker och andra långivare har inga sådana förväntningar. De kräver endast att företaget följer låneavtalet och sköter återbetalningarna, så får du ett företagslån har du ofta mer frihet än om du tar in en delägare.

En annan stor fördel är snabbheten. Idag sker låneansökningar direkt på nätet. Många väljer att använda en låneförmedlare och sedan identifiera sig med e-legitimation. När det handlar om företagslån måste du givetvis ha en koppling till företaget. Det finns företagslån utan säkerhet, men det vanliga är att långivaren kräver en borgensman som går i god för företagslånet. I allmänhet tar det inte mer än ett par arbetsdagar att få lånet utbetalat. I vissa fall kan det till och med ske inom 24 timmar.

Hur företaget expanderar snabbt

Med tillgång till kapital handlar mycket om att hitta rätt väg framåt. Avgörande faktorer är vad företaget säljer och vilken version som finns för framtiden. En av de snabbaste vägarna är faktiskt att köpa upp en konkurrent. Förutom alla företagets nuvarande kunder, kan du också få en hel del erfarenhet från ett företag som verkar inom samma bransch. Det behöver heller inte vara särskilt dyrt. Många småföretag har dålig lönsamhet eller en ägare som kanske närmar sig pensionen och vill göra sig av med företaget.

Något annat som kapitalet kan användas till är att få igång franchising. Det är vanligt inom till exempel restauranger och snabbmatskedjor. Konceptet bygger på att en annan entreprenör använder varumärket och affärsidén och sedan betalar en del av omsättningen eller vinsten till dig. Sist men inte minst kan du försöka etablera dig på nya marknader, exempelvis övriga nordiska länder. Någonting som fungerar bra i Sverige, fungerar antagligen även bra i Norge. Hur som helst ger ett företagslån snabbt det kapital som behövs för att dra igång en snabb expansion.

creddo.com

Texten är en annons från Creddo.com