Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Loanscouter

Hur lån och nedskärningar kan hjälpa dig att få kontroll över din ekonomi trots den globala krisen

Den snabba spridningen av coronaviruset har satt stopp på ekonomin. Människor förlorar sina jobb och andra får behålla sina men får lönesänkningar eller permitteras. Räkningar och andra dagliga behov får skäras ner, och det finns nästa inga alternativ för många att kunna finansiera sig i denna kris. Här kommer tips på hur du kan hålla din ekonomi levande genom dessa tider.

Publicerad: 25 Maj 2020, 13:00


Se över din ekonomi och skapa en budget

Först och främst måste du se över din nuvarande ekonomi, och få kontroll över den. Har du höga skulder redan borde du vidta omedelbara åtgärder. Om du inte har någon stor skuld, och kanske blir arbetslös eller går ned i tid så behöver du inte oroa dig. I dessa tider kan det behövas, och faktiskt vara okej att ta ett lån för att hjälpa dig att betala för de saker du behöver när ditt vanliga kapital inte räcker till.  

Det första steget, innan du lånar pengar, är att skapa en budget så att du får en överblick för din ekonomi och på så sätt får en överblick om hur mycket pengar du kan behöva. När du har en uppfattning om ditt kapital, vilken typ av lån du ska ta och vilket belopp, så ska du börja leta efter en långivare. Du måste börja någonstans, och det betyder i allmänhet att du lånar mindre pengar till högre räntor. Du borde överväga att ta hjälp av en jämförelsetjänst som jämför olika långivare så att du som låntagare kan hitta en långivare som matchar dina personliga behov.  

Förenkla ditt liv

Se över dina utgifter och tänk på vad du verkligen är i behov av. Måste du ha kabel-tv med hundratalsprogram när du faktiskt bara kollar på 3 och resten streamer du online? Behöver du köpa en ny bil vart tredje år, eller kan du använda de pengarna du sparar till en ny bil på att köpa en begagnad istället? Ett steg längre: behöver du ens en bil? Bor du i en storstad kan du spara mycket pengar genom att cykla till jobbet istället. Måste du beställa pizza två dagar i veckan eller kan du faktiskt laga mat hemma de dagarna istället? Måste du ut och dricka latte med dina vännina varje onsdag, eller kan du kanske bjuda hem henne på fika istället?

Alltså: det behöver inte betyda att du ska skära ner på allt roligt, men om du tänker efter och undersöker hur mycket pengar du faktiskt lägger på nöje så inser du snart att en del saker är värda att skära ner på. 

Poängen är:

Världen har förändrats, men den har inte gått under. Du är fortfarande boss över ditt eget liv och du kan fortfarande anpassa ditt öde. Gör en plan för hur du ska minska dina utgifter, planera för din framtid och tänk smart. Behöver du ett lån för att överleva krisen, ansök om det. 

Läs mer här

Artikeln är producerad i samarbete med Loanscouter och ej en artikel av Dagens Media