Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Pengar.gg

Hur du blir ekonomisk oberoende inom 10 år

För många är ekonomi ett tabulagt ämne och särskilt i Sverige är det inte vanligt att man diskuterar lön med vänner, familj eller kollegor. Det många däremot har gemensamt är att de vill tjäna så mycket som möjligt. Att vara ekonomisk oberoende kan kännas som en lång väg men faktum är att det är möjligt med några enkla steg.

Publicerad: 10 juni 2021, 07:48


Fler inkomstkällor

Har du till exempel ett heltidsjobb så får du en inkomstkälla och det räcker för många men hur blir man rik på endast en inkomstkälla? Givetvis behövs fler inkomstkällor och speciellt bra är de passiva inkomstkällorna – alltså de pengar som kommer in utan att du exempelvis behöver jobba för dem. Det kan vara att du investerar på börsen (och att de investerade pengarna då växer) eller till exempel att du äger en fastighet och får in hyra från hyresgäster. Det finns många sätt till alternativa inkomstkällor.

Spara

Det är mycket möjligt att nå 1 miljon i sparande inom några år. Har du till exempel som mål att pensionsspara kan det vara ett ypperligt tillfälle att försöka nå miljonsträcket. Nedan har vi gjort en tabell:  

·      Spara 5000 kr i månaden i 10 år så är du mer än halvvägs till miljonen, då har du sparat ihop 600 000 kronor.

·      Sparar du 8000 kr i månaden i 10 år har du sparat ihop mer än 900 000 kronor. 

·      Har du möjlighet att spara 10 000 kr varje månad i 10 år har du nått ett sparkapital på 1,2 miljoner.  

Oavsett hur mycket du sparar i månaden så har du kommit en bit på vägen. I genomsnitt sparar svenskar runt 2000-5000 kronor i månaden. Även om du skulle spara mindre än så är det pengar som kommer växa i framtiden. Vill du ha tips om investeringar och pengar så kan du gå in på pengar.gg för att läsa mer.

Minska på utgifter

Något som kan verka svårt är att minska på sina utgifter. Det finns kostnader som du inte kan påverka till exempel räkningar för hyra, försäkring och så vidare. Men däremot kan du påverka kostnader för din matkonsumtion. Även om du inte tänker på det så är det ofta mat som har en tendens att skena iväg i kostnader i hushåll oavsett om man bor ensam eller har familj. Därför kan det vara nödvändigt att sätta upp en budget för såväl mat men också andra kostnader såsom shopping för att hålla koll på utgifterna. På det viset är det också enklare att styra utgifterna och tänka en extra gång innan du slösar pengar på något du egentligen inte behöver. 

Det finns många appar eller budgetmallar som kan vara till hjälp för att få en bättre insyn över dina utgifter. Om du månadsvis sparar 500 kr på dina matkostnader, genom att till exempel skippa att äta ute, kommer det innebära att du sparar 6000 kronor varje år vilket innebär 60 000 på 10 år. Sätt upp en budget och försök att hålla dig till den! 

.

Texten är en annons från Pengar.gg