Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Cvmaker

Försörja sig som frilansare online – något för dig?

I nästan alla branscher har frilansande blivit ett populärt alternativ för människor som vill ha mer kontroll över sin karriär. Att jobba som frilansare möjliggör det för en att arbeta i sin egen takt, att arbeta var som helst och att ta sig an många olika projekt.

Publicerad: 12 februari 2021, 13:52


Mycket tyder på att trenden kommer att fortsätta. Fler och fler människor föredrar att ta ansvar över sin egen karriär och inte förlita sig på sin arbetsgivare. I en undersökning från Manpower Sverige uppger nio av tio svenskar att de skulle kunna tänka sig att frilansa i framtiden. Möjligheterna är många, och tack vare den ökade efterfrågan har processen inför att bli frilansare också blivit betydligt enklare. Vad sägs om att ta kontroll över ditt eget liv och försörja dig som frilansare på nätet idag?

Vad är en frilansare?

Begreppet frilansare kan kännas något diffust om man inte vet vad det är sedan tidigare. Rent kortfattat är en frilansare någon med skarpa färdigheter inom ett visst område som säljer sina tjänster till kunder för ett pris de anger själva. Det kan till exempel vara att man är väldigt skicklig på språk och kan översätta texter åt sina kunder. Men det är även många företag som är i behov av frilansande utvecklare och designers som kan hjälpa dem med deras hemsidor. 

Som frilansare är man sin egen chef. Man bestämmer själv om man vill jobba hemma på fulltid eller arbeta vid sidan om sitt vanliga 9–5 jobb för att tjäna lite extra pengar. Fördelen med att vara frilansare är att man inte behöver följa något specifikt schema och själv kan bestämma vilka projekt man vill arbeta med. Det är ett ypperligt sätt för den som inte vill sitta på ett kontor hela tiden, men också för den som bor i ett område där det kanske inte finns några andra arbetsmöjligheter.

Så startar du din karriär som frilansare

Med andra ord finns det många fördelar med att starta en karriär som frilansare idag. Det är väl också därför en så pass stor del av befolkningen försörjer sig på så sätt idag. Men hur gör man själv för att bli frilansare då, och hur tjänar man pengar?

Många väljer att vara sin egen chef och skapar sitt eget företag. Frilansare kan till exempel marknadsföra sina tjänster på sin blogg eller sociala medie-konto och utefter det få kunder. Därför är det viktigt att finslipa sin LinkedIn-profil och sitt CV för att bygga upp ett professionellt nätverk. Lite enklare blir det dock om man vänder sig till ett företag som anställer frilansare, som Upwork.com, Fiverr.com eller Guru. Det vill säga särskilda frilans-plattformar som man som frilansare kan använda sig av för att enklare hitta projekt att genomföra. Även här är ett professionellt CV väsentligt. Tänk på att många av dessa frilans-plattformar är internationella, och därför är ett CV på engelska ett krav.

När du hittat din nisch och finslipat dina kunskaper om frilansyrket kan du komma igång. Njut av friheten av att vara frilansare och av att vara din egen chef!

www.cvmaker.se

Texten är en annons från Cvmaker