Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Finanso.se

Drömmer du om att starta eget inom media?

Så rensar du upp i ekonomin och skapar startkapital.

Publicerad: 8 december 2020, 14:30


Om du gärna vill pröva på att jobba för dig själv men tvekar inför den ekonomiska osäkerheten så ska du alltid börja med att först genomgå din egen ekonomi och se att du kan spara flera tusenlappar i månaden som kan bli en del av ditt första startkapital. På så sätt kan du lugna ner fjärilarna i magen och komma närmare din dröm. 

Gör en månadsbudget

Du kommer att upptäcka att du kan skära ner på dina nuvarande månadsutgifter genom att gå igenom din ekonomi steg för steg.

Börja med att göra upp en budget där du beräknar vad du betalar varje månad i olika utgifter. Du kan använda dig av din mobilbank för att se vad dina utgifter tagit vägen och lätt sortera i det.  

Låt sedan din preliminära månadsbudget köra i två månader, och se i slutet av varje månad vad dina faktiska kostnader har varit. Gör därefter en ny budget som bättre avspeglar verkligheten.

Samtidigt är det dags att börja rensa ut i onödiga utgifter. Börja med de största som snabbt kan ge effekt i månadsbudgeten.  

Se över dina bolån och andra lån 

Bolånet är ett stor avgift. Börja med att undersöka marknaden och boka möte med flera banker så att du kan förhandla ner räntan. Du kan tjäna upp till flera tusen i månaden på rätt lån. 

Skapa ett sparande som ska gå till din egen verksamhet. Lägg in en direkt överföring varje månad så att du aldrig ser pengarna, så är det lättare att vänja sig vid att inte konsumera för dem. Medan du ändå gör research på området är det viktigt att undersöker om du ska acceptera betalning i kryptovalutan Bitcoin? Det är ditt företag, du bestämmer!

Du ska investera i kryptovaluta? Du kan läsa om mer om Bitcoin för privatpersoner på exempelvis Finanso.se.  

Se över din pension.  Det kan ibland bli en chock att gå in på minpension.se men tänk på att om du har mer än 10 år till pensionen bör så mycket som möjligt ligga i billiga breda aktieindexfonder.  Kolla upp om du har tjänstepension. Börja din egen pensionsförsäkring, 2–500 kronor i månaden i exempelvis fonder är en god garanti för din egen framtid. 

Vilka försäkringar har du? Dubbelkolla så att det inte betalas dyra pengar till föräkringar som inte behövs. Och kolla sen upp om du inte kan få bättre villkor genom att samla alla föräkringar hos ett bolag. 

Elavtal ska du också undersöka. Tänker du att du ska jobba hemifrån så kanske ditt framtida el- förbruk kommer att ändras så undersök marknaden, du kan hitta jämförelsetjänster online!

Detsamma gäller för telefoni, streamingtjänster och internet. Betalar du för det ni använder? Om inte pausa eller säg upp abonnemangen.

Mat- och resekostnader är en stor månatlig utgift. Undersök vad du faktiskt lägger och räkna på vad du skulle kunna tjäna på att ta med en matlåda och ta cykeln en månad.

Nöjen. Kanske det kan vara värt det att dra ner på chipset till fredagsmyset, ta med kaffe istället för att köpa på vägen, och undersöka billiga semestermöjligheter i sommar? Det är ju för en god sak.

.

Texten är en annons från Finanso.se