Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från VELFAC

Dörrar – därför är det viktigt att välja rätt

Man tänker kanske att en dörr bara är någonting som finns i en vägg för att man ska kunna ta sig in i ett hus. Men när det är dags att byta dörrar inser man snart att det finns så mycket mer att tänka på. Beroende på hur man bor kommer man att behöva olika typer av dörrar. Det är ofta inte en så bra idé att till exempel sätta in samma typ av dörr till balkongen som man har som ytterdörr.

Publicerad: 11 december 2020, 09:52


En bra dörr måste vara väl isolerad. Dörrar och fönster är annars ofta ställen där mycket av värmen smiter ut. Om man dessutom använder sig av värme som kostar mycket pengar är detta extra viktigt att tänka på. Isoleringsförmåga mäts i U-värde. Ju lägre U-värde, desto bättre isoleringsförmåga.

Ytterdörrar

En ytterdörr måste vara säker. Den måste vara tillräckligt tjock för att skydda mot till exempel inbrott och värmeförluster. En dörr som är felkonstruerad eller inte tillräckligt bra kan vara en ren inbjudan till tjuvar. Det är också viktigt att titta igenom låset på dörren. För att kunna känna sig trygg i sitt hem är det viktigt att låset är försäkringsgodkänt.

Det är också viktigt att tänka på hur man vill att dörren ska se ut. Den behöver passa ihop med resten av huset, både i färg och i formgivning. Hur mycket fönster man vill ha i dörren är också en fråga att ta ställning till. Om man har en mörk hall med litet övrigt ljusinsläpp kanske man vill ha en dörr med ett större glasparti, och om man har en hall med mycket fönster i övrigt är detta kanske inte nödvändigt. Det är viktigt att komma ihåg att större fönster alltid innebär lite mer värmeförluster.

Balkongdörrar

Det är inte bara in i hallen man behöver ha en dörr, ofta har man kanske en balkong eller en altan som man också vill kunna ta sig ut till. Både balkongdörrar och altandörrar är lika viktiga som ytterdörren att se över vad gäller säkerhet och inbrottsskydd. Dörrar som ska sitta ut till balkongen eller altanen har ofta ett större glasparti än vad den klassiska ytterdörren har. Den sitter ofta i ett annat rum än hallen och i många lägenheter fungerar den också som ett fönster. Det är därför viktigt att man väljer en dörr som stämmer med huset utseende, både på insidan och på utsidan. Om dörren till exempel sitter i vardagsrummet eller i köket så är det stor sannolikhet att man kommer att titta på dörren en stor del av dagen och då är det viktigt att dörren känns som en del i rummet.

Altandörren eller balkongdörren är också en möjlig väg in i huset för inbrottstjuven, och det är därför även här viktigt att tänka över vilket lås man har på dörren. Många altandörrar går bara att öppna inifrån, vilket kan vara ett bra alternativ om man vill slippa oroa sig över om man har kommit ihåg att låsa eller inte. Nackdelen blir då såklart att det är lätt att låsa sig ute. 

Att köpa en dörr kan vara en hel djungel, men om man tar sig tiden att se över sina behov och önskemål kan man verkligen få både ett bättre utseende, bättre energiförbrukning och säkerhet.

.

Texten är en annons från VELFAC