Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Loanscouter

Detta kan du göra när du inte har pengar för att betala dina räkningar

Nästan alla människor kommer stå inför den förskräckliga situationen med att inte kunna betala sina räkningar någon gång i livet. Det kan vara att man plötsligt blivit uppsagd från jobbet, varit tvungen att renovera huset efter en vattenskada eller helt enkelt glömt försäkringen på semesterbilen. Vad det än är finns det sätt att klara sig – det kräver bara lite tid och planering.

Publicerad: 10 februari 2021, 13:30


Prioritera det väsentliga och skär ner på det onödiga

Innan du betalar några räkningar med det du skramlat ihop - säkra dig om att du kan betala för de grundläggande behoven som hyra och mat. Men också transport till och från jobbet och en mobil som du måste ha till jobbet och/eller för familjens skull. När du prioriterat det väsentliga kan du börja kika på vad du faktiskt kan skära ner på. Kan du göra några plötsliga förändringar i livet för att skramla ihop lite mer pengar? De omställningarna du kan göra i ditt liv just nu för att betala de sista räkningarna bör genomföras nu!

Be om hjälp från dina nära och kära

Om du har fördelen att omges av ett bra nätverk av familjemedlemmar och nära vänner kan du med fördel höra med dem om de kan tänkas hjälpa dig med att betala av några räkningar. Detta kan spara dig väldigt mycket pengar eftersom du då slipper vända dig till banken med ett lån. Samtidigt kan du alltid göra ett avtal med din privata långivare att betala tillbaka med ränta. På så sätt kan de verkligen vara säkra på att lånet återbetalas och att de inte förlorar något på att låna pengar till dig.

Sälj saker du inte är i behov av

Om det verkligen krisar och du inte kan låna pengar av någon i din närhet kan en lösning vara att sälja de prylar i ditt hem som du inte längre är i behov av. Det vill säga gamla kläder, väskor, smycken och liknande som det är värde i. Om du vet hur pass mycket pengar du saknar för att betala den sista räkningen räcker det med att sälja något av samma värde. Det kan vara en gammal tech-pryl som din gamla mobiltelefon, eller varför inte servisen du aldrig använder ändå?

Ansök om ett lån i värsta fall

Alla har inte förutsättningarna att ha förmögna vänner eller föräldrar. Några känner endast människor som sitter i samma situation som en själv och då kan det vara svårt att be dem om hjälp. Då blir det helt enkelt ett lån du får vända dig till – om du inte förväntas kunna sälja alla dina prylar vill säga. Låna pengar ska du endast göra om du vet att du kan återbetala dem – inte annars! 

Men det kan även vara fördelaktigt eftersom du då kan samla dina nuvarande skulder på ett och samma ställe och därmed minska räntan och slippa en massa onödiga avgifter. Att låna pengar skall dock göras med ansvar – inte för att du ska finansiera den där designerväskan eller liknande. Åtminstone inte om du inte har förutsättningarna att återbetala lånet i tid.

.

Texten är en annons från Loanscouter