Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Placerapengar.nu

Därför ska du investera i guld

På grund av corona har ekonomier världen över blivit mer instabila än de varit på väldigt många år. Därför är det inte konstigt att människor börjar fundera på vad en trygg investering kan vara. Det många kommit fram till är att guld är ett bra val – en slutsats som inte är särskilt märklig.

Publicerad: 15 januari 2021, 14:32


Vad har guld för fördelar och nackdelar?

Att investera i guld är framför allt tryggt. Den kritik som finns mot att välja att investera i guld handlar om att guld inte ger så mycket tillväxt. Det går att skaffa guld, gömma det på ett säkert ställe eller låsa in det i ett bankvalv, och om du tar fram det efter 50 år är det värt ungefär lika mycket. Vissa svängningar i värdet är det, men i jämförelse med annat är värdet väldigt stabilt.

Skulle du göra samma sak med en bunt sedlar, låsa in dem i 50 år och sen ta fram dem, så skulle värdet ha minskat drastiskt. Investerar du istället dina pengar i aktier kan dina pengar växa betydligt mer, men i osäkra tider finns det också en stor risk att du förlorar mycket på aktier.

Den här nackdelen, att guldets värde inte förändras nämnvärt, är också guldets fördel. Det har ett värde du kan lita på.

Prisutveckling för guld

Priset rör sig trots allt något, just nu ligger det på ungefär 1600 dollar/uns. Det senaste året har värdeökningen varit på 22 procent, vilket är mycket för guld. Anledningen till att värdet stiger just nu är förmodligen de osäkra tiderna. När världens ekonomier är i gungning vill många ha något stabilt. Ökar efterfrågan ökar också värdet. Har du planer på att behålla guldet tills ekonomierna är stabilare igen finns det stor risk att värdet sjunkit lite under tiden. I tryggare tider känns aktier och aktiefonder mer lockande och färre vill köpa guld. Du kan alltså förlora lite på att välja guld just nu, men det är ändå ett relativt tryggt val på lång sikt då guldet behåller sitt värde. På kort sikt kan det vara mer riskfyllt att investera i fonder eller aktier på grund av stigande värderingar, det gäller även för fastigheter, konst och andra investeringsformer där den låga räntan ökat värderingarna rejält.

Det finns många olika tips för hur du ska tänka när det handlar om investeringar. På www.placerapengar.nu hittar du guider, råd och inspiration som handlar om olika sätt att investera pengar. Där kan du öka dina kunskaper, så du kan göra bättre och mer genomtänkta val för din ekonomi.

placerapengar.nu

Texten är en annons från Placerapengar.nu