torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Gymplay

Bli en bättre gymnast med airtrack

Få träningsredskap är lika mångsidiga och välanpassade för gymnaster som airtracks. Du hittar airtracks i olika storlekar och med skilda specifika egenskaper. Den gemensamma nämnaren för alla modeller är förmågan att träna gymnasters spänst och "bounce". Numer finns airtracks att köpa för professionellt bruk, men även enklare för hemmabruk inne eller ute. Är du nyfiken på att veta mer om hur en air track kan göra dig till en bättre gymnast? I den här artikeln berättar vi mer om redskapet och varför det blivit så populärt.

Publicerad: 8 december 2020, 14:02


Modeller och tillbehör

En air track är ett optimalt redskap och dess gynnsamma egenskaper har gjort den till ett självklart inslag i många gymnasters träningsvardag. Den har en mångsidig funktion och kan användas i olika åldrar - från ung junior till senior. För gymnaster som önskar förbättra sin elasticitet och förmåga att hoppa högt är en airtrack utan tvekan ett effektivt redskap. Utvecklingen på området har gått snabbt och idag finns ett riktigt bra urval av Air track modeller att köpa för hemmabruk på nätet. Du kan alltså enkelt komma igång med egen träning hemma på vardagsrumsgolvet eller ute på tomten.

Det finns ett ganska stort utbud av tillbehör som sätter mer färg åt airtrack-träningen. Så kallade incline-madrasser och spring boards är populära tillbehör som bör väljas utifrån behov. Den sortens tillbehör tenderar alltid att finnas i professionella gymnastikföreningar. Pumpar är nödvändigt att köpa och de finns i både manuella och elektriska varianter. Någon form av velcro connector kan också behövas för att kunna träna med spring boards och air tracks samtidigt.

Praktiskt urval

För att välja rätt airtrack gäller det att utgå från träningens syfte och målet med att använda redskapet. Höjden är kanske det viktigaste att tänka på och här kan du välja allt från en liten variant för hemmabruk på tre meter till proffsmodeller som är 20 meter långa. Tumregeln är att ju högre din airtrack är, desto bättre blir din "bounce". Det innebär i praktiken att du lättare kan få till riktigt höga hopp eftersom att uttaget kan justeras än mer.

Vikten på air tracks kan vara värt att tänka på vid valet av modell. En 15 meter lång air track brukar väga omkring 100 kilo och det kräver så klart en hel del bestyr vid uppackning. Ovan nämnda variant på tre meter väger jämförelsevis inte mer än 10 kilo. Sådana här saker är viktiga att reflektera över innan du väljer rätt air track. Utgå från dina förutsättningar, behov och mål när du väljer modell!

Det kan så klart locka att köpa en riktigt maffig variant av airtrack, men du bör ändå tänka lite extra på den praktiska biten. En stor airtrack kräver rejält med utrymme och du kan knappast använda den på många ställen. Den här sortens proffsmodeller brukar i regel användas utomhus och här i Sverige är det av vädermässiga skäl om sommaren. Fördelen är alltså att en lite mindre modell kan användas på ett mer omfattande sätt i din träningsvardag. Du kan träna både inomhus och utomhus hela året om.

Texten är en annons från Gymplay