Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Lottoland.se

Att spela på lotto

Lotto är en spelform som är mycket populär. Det är inte så konstigt med tanke på att det är ett spel som är enkelt att förstå, där spänningen är hög och vinsterna stora. Med spelsidor online har fler olika lottospel blivit möjliga att spela på, och det är inte sällan det blir rekordvinster på ett internationellt lotto. Men hur funkar det egentligen?

Publicerad: 5 juli 2021, 15:23


Det finns ganska många olika lottospel och de skiljer sig åt i detaljerna, men grunden är densamma. Spelaren har en spelkupong där det är möjligt att välja mellan olika nummer. I Svenska Spels lotto finns det till exempel 35 olika nummer, och spelaren väljer ut sju som han eller hon vill satsa på. För att satsa betalas en viss avgift och efter det är det bara att vänta på dragningen. Dragningen kan se ut på lite olika sätt. Den enklaste formen är att det sker automatiskt, där en dator med slumpgenerator tar fram vilka som är de vinnande numren. För att spänningen ska öka är det ganska vanligt att dragning sker med bollar. Då går det att se hur alla de 35 olika bollarna snurrar runt i en behållare och där en boll i taget kommer fram. Det nummer bollen har är då ett av de vinnande numren. För att vinna ska de dragna numren stämma överens med de spelaren valt att satsa på. Ju fler som stämmer, desto högre vinst. Dragningen sker alltid på en särskild dag och en särskild tid.

Olika lottospel kan ha olika många nummer, både som helhet och hur många som dras. Det kan också finnas dragning av extranummer eller bonusspel, som har sina egna regler.

Var går det att spela på lotto?

Förr gick det bara att spela på Svenska Spels lotto (tidigare Tipstjänsts) via spelombud. Det går fortfarande att göra så, alltså att leta upp ett spelombud som finns i närheten, gå dit och fylla i en kupong, lämna in den och betala. Men nuförtiden finns det även andra möjligheter – som är betydligt smidigare. Det finns spelsidor på nätet som är speciellt inriktade på lotto betting, Lottoland Sverige är en av dem. Du deltar inte i ett officiellt lotteri, utan bettar på resultatet av en officiell dragning. På detta sätt får du chansen att betta på många internationella lotterier, som du annars inte skulle kunna delta i. Att surfa dit i datorn eller mobilen är väldigt lätt, och väl där finns det olika lottospel att välja bland. Det går att fylla i en spelkupong på samma sätt som hos ett ombud, med kryss för de nummer som väljs ut att satsa på. Det går att lämna in och betala för kupongen digitalt och också att följa dragningen digitalt. Förutom att det är enklare och mer lättillgängligt än att behöva gå till ett ombud går det att få tillgång till fler olika spel, som har ännu större vinster.

Hur mycket kan man vinna på lotto?

Med jämna mellanrum går det att läsa artiklar om riktigt stora lottovinster, där det inte är ovanligt att det handlar om många miljoner kronor i vinst. Sannolikheten att vinna så mycket finns, men den är väldigt liten. Hur upplägget för vinster ser ut skiljer sig från ett lotto till ett annat, men för att ta ett exempel ser vinstchanserna i Svenska Spels lotto ut så här:

·      Sju rätt ger en vinst på 1 : 6 724 520

·      Sex rätt + ett extranummer ger en vinst på 1 : 240 161

·      Sex rätt ger en vinst på 1 : 40 027

·      Fem rätt ger en vinst på 1 : 847

·      Fyra rätt ger en vinst på 1 : 59

Hur stor vinsten blir beror dels på hur spelets vinstchanser ser ut, dels på hur mycket som satsats. Sju rätt med en satsning på 1 krona ger en vinst på 6 724 520 kronor, med en satsning på 10 kronor blir vinsten 10 gånger mer. I exemplet ovan är chansen för någon vinst alls 1 på 55.

Vilka lottospel finns?

Bland de stora internationella lottospelen finns till exempel EuroMillions, MegaMillions och Powerball. EuroMillions är ett av de största europeiska lottospelen och har sin hemvist i Frankrike. MegaMillions är ett av två stora jackpottspel i USA och Powerball är det andra. Alla tre är spel som ger exceptionella vinster för den som har turen med sig och får en jackpott. Ytterligare ett spel är SuperEnalotto, ett italienskt lotto som har bland de största jackpottarna i världen och därför också gett internationella storvinster. Det är också ett spel där chansen att vinna är mindre än i andra lottospel.

Svenska lottospel är till exempel Svenska Spels lotto, som använts i exemplen ovan, och Keno som också går att spela via Svenska Spel.

18+. Spela ansvarsfullt: Stödlinjen.se

.

Texten är en annons från Lottoland.se