AI gör sitt intåg på nyhetsredaktionerna – ”en svindlande utveckling”
Vad händer när artificiell intelligens förändrar internet? Det har man frågat sig i flera år, men 2023 är året då det händer på riktigt. – Redan i slutet av det här året kommer vi att få se ett annat internet, drivet av AI-teknologin. Det kommer att förändra sättet vi jobbar på med nyheter och hur en nyhetsredaktion förhåller sig till information på nätet, säger Jan Helin, mediechef på SVT.
Publicerad: 16 maj 2023, 10:13
AI får en avgörande påverkan på redaktionernas nyhetsarbete, anser Nicklas Hermansson, chefredaktör Nomo Fomo, och Jan Helin, mediedirektör på SVT, här i en diskussion på Media Summit med Lena K Samuelsson, Aftonbladet.
Han medverkar i årets första avsnitt av News Media Talks som den här gången har summerat det viktigaste från Media Summit, Dagens Medias och Dagens industris konferens för mediebranschen. På bara 50 minuter kan ni ta del av höjdpunkterna från hela dagens program. I sändningen får ni också ta del av de intervjuer vi gjorde med både talare och publik under konferensen.
AI var ett återkommande tema i presentationerna på Media Summit. Nicklas Hermansson, chefredaktör på Nomo Fomo, gav ett antal exempel på nya spektakulära AI-funktioner i sin trendspaning.
I vardagen på nyhetsredaktionerna tror han dock att AI framför allt kommer att bli ett verktyg för att effektivisera.
– Det gäller att göra sin research så att man verkligen satsar på rätt typ av verktyg, säger han.
Thomas Mattsson, senior rådgivare på Bonnier News och moderator på Media Summit tillsammans med Dagens Medias chefredaktör Linnea Källström, konstaterar att utvecklingen kommer att bli explosionsartad.
– Vi ser redan nu att svenska redaktioner börjar leka med verktygen. I Sverige är vi vana vid automatisering, det vi kallar för robotjournalistik, men med AI handlar det inte längre bara om att sammanställa data, till exempel från fastighetsförsäljningar eller sportresultat. Nu har vi en teknik där en AI-robot kan interagera och till exempel börja göra intervjuer och ställa följdfrågor. Det är en svindlande utveckling för oss som är sprungna ur den traditionella journalistiken.
De intervjuade mediecheferna i News Media Talks uttrycker både förhoppningar och pessimism när det gäller det närmaste året.
– Jag hoppas att säkerhetsläget inte ska bli värre. Vi planerar för riktig allvarliga lägen och gör planer som vi aldrig hoppas vi ska behöva sätta i verket, säger Hanna Stjärne, vd för SVT.
Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, oroar sig för hur den globala konkurrensen påverkar den svenska mediemarknaden.
– Det finns stora techjättar därute som både satsar på innehåll och distribution, och som vill ta hand om den svenska publiken. För att säkra demokratin behöver vi ha starka svenska medier, både ett starkt public service och starka kommersiella medier sida vid sida, säger hon.
Ekonomin är ett orosmoln
– Vi går en turbulent ekonomisk tid till mötes. Vi har haft några riktigt goda år, vilket mediebranschen verkligen har behövt efter många tuffa år, och har kunnat investera i journalistiken och produkterna. Men nu gäller det att se över kostnaderna för att säkra lönsamheten i medieekonomin, säger Siv Juvik Tveitnes, vd på Schibsted News Media.
Trots sämre tider görs det fortfarande satsningar medieåret 2023
– På VK Media satsar vi just nu på innehållet och på journalistiken, vilket känns fantastiskt kul, säger vd Jimme Näslund.
– Vi tillför ett antal miljoner, framför allt till Västerbotten-Kuriren, som vi investerar i olika delar av den redaktionella produktionen, fortsätter han.
På TV4 är det livenyheter som står i fokus. Viveka Hansson, programchef för nyheter och samhälle, berättar att Nyhetsmorgon redan har fått utökad sändningstid.
– Det har gått väldigt, väldigt bra och jag hoppas att vi kan stärka detta ytterligare under året.
Om News Media Talks:
News Media Talks är en programserie som Dagens Media gör i samarbete med Google.
Här kan ni ta del av det senaste avsnittet av News Media Talks.
Texten är en annons från Dagens Media Event