Ytterligare medieföretag granskas av DO efter #metoo

2018-08-20 14:13  
DO har granskat svenska mediebolag efter #metoo-rörelsen. Bild: Wikimedia commons

Diskrimineringsombudsmannens (DO) granskning av företag inom media, kultur och juridik fortsätter. Nu blir bland annat tidningen Sydöstran och Mediehuset i Umeå föremål för tillsynen.

Mitt under höstens #metoo-rörelse meddelade DO att myndigheten skulle granska ett fyrtiotal företag inom media, kultur och juridik. Det efter att det kommit in en anmälan som rörde TV4:s ledning.

Granskningen ledde till att DO tidigare i somras riktade kritik mot ett flertal medier och kulturinstitutioner, däribland Aftonbladet, Expressen, DN, Sveriges Radio. Det sedan myndigheten konstaterat att medieföretagen inte uppfyllde kraven när det kom till riktlinjer och rutiner för verksamheten i syfte att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

Nu står det klart att ytterligare omkring trettio svenska företag inom samma område ska granskas. Det rapporterar Siren.

”Totalt 100 bolag och organisationer i de här branscherna ingår i tillsynen. Vår förhoppning är att kunna fatta beslut så fort som möjligt i de enskilda ärendena”, säger handläggaren Tobias Sjöqvist på DO till Nyhetsbyrån Siren.

Bland de företag som ska granskas finns bland annat tidningen Sydöstran och Mediehuset i Umeå.

Linnea Kihlström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt