Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Youtube: "Beslut kring hur vi tacklar polariserande innehåll är svåra"

Publicerad: 12 mars 2018, 07:27
Uppdaterad: 12 mars 2018, 07:35

”Vi hör frustrationen och kritiken från er som vill se snabbare handling eller att andra beslut tas”, skriver Youtubes Europachef Ben McOwen Wilson i ett blogginlägg. Foto: Pexels

Google och Youtube har i dagarna kritiserats hårt för hur de tillåter högerextrema grupper att sprida sitt material på plattformen. Nu kommenterar Youtubes Europachef Ben McOwen Wilson kritiken i ett blogginlägg.


Ämnen i artikeln:

GoogleYoutube

Det var tidigare i mars som både DN och Expressen publicerade granskningar av högerextrema Granskning Sverige och gruppens sätt att arbeta på Google och Youtube.

I efterspelet har flera medier och branschorganisationer,  däribland TU, rasat mot hur Google tillåter högerextrema grupper att sprida trakasserier och upphovsrättskyddat material via sin sökmotor och på Youtube.  

Varken DN eller Expressen kunde efter publiceringarna få tag på Google, men lyckades få svar på några frågor av Googles Sverigechef Anna Wikland inför ett panelsamtal under Women in tech-konferensen i förra veckan.

– Vi tar oerhört seriöst på det som händer. Jag kan också säga att rent personligen så sympatiserar inte jag med det som Granskning Sverige eller den typen av kanaler står för. Det är väldigt komplext, vi jobbar på det, det är ett stort team på Youtube som jobbar på det, sade Anna Wikland bland annat.

I fredags eftermiddag publicerade Googles officiella svenska nyhetsblogg ett inlägg där Ben McOwen Wilson, Europachef för Youtube, kommenterar den senaste tidens rapportering och addresserar frågan om hur man bör hantera kontroversiellt innehåll på Googles och Youtubes plattform.

”Vi hör frustrationen och kritiken från er som vill se snabbare handling eller att andra beslut tas”, skriver han i inledning av blogginlägget.

Vidare förklarar han att eftersom Youtube är en öppen plattform som är byggd kring principerna om yttrandefrihet, innebär det ”ofrånkomligt” att vissa människor kommer att uttrycka kontroversiella åsikter som andra i grunden inte håller med om.

LÄS MER: "Till och med Flashback har moderatorer"

Därefter skriver Ben McOwen Wilson att de policyer som reglerar vilket innehåll som tillåts på Youtube ”i många fall är strängare än delar av vad som återfinns i lagstiftning” och att det handlar om att balansera rätten till fri information och det långsiktiga välbefinnandet för människor inom Youtubes community.

"Vi anser bestämt att Youtube inte ska vara en plats där trakasserier, hatfullt innehåll eller mobbning hör hemma, och vi tar bort innehåll och kommentarer som bryter mot våra policyer".

Avslutningsvis framhåller Ben McOwen Wilson att Youtube under de senaste åren gjort "stora framsteg" vad gäller att hantera missbruk av plattformen och att man arbetar för att bli ännu bättre.

"Beslut kring hur vi tacklar polariserande innehåll, men som inte bryter några regler, är svåra - speciellt under omständigheter som inte är helt självklara och utvecklas över tid".

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

GoogleYoutube

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News