Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

"Vi tar oerhört seriöst på det som händer"

Publicerad: 8 Mars 2018, 12:31
Uppdaterad: 8 Mars 2018, 15:51

Anna Wikland på Googles Sveriges huvudkontor. Foto: Janne Naess

Googles Sverigechef Anna Wikland svarar på kritiken om företagets ansvar för hot och trakasserier.


Ämnen i artikeln:

Google

Under helgen som gick publicerade både DN och Expressen flertalet artiklar där de granskat den högerextrema gruppen Granskning Sverige och deras arbetsätt på Google och Youtube.

Dagarna efter publiceringarna har kantats av frågor från medier och branschorganisationer kring hur Google egentligen kan tillåta högerextrema grupper att sprida trakasserier och upphovsrättskyddat material på sin sökmotor och på Youtube.

Framför allt DN och Expressen har under veckan sökt Googles Sverigechef Anna Wikland.

Men när Expressen och DN:s reportrar träffade henne inför ett panelsamtal under "Women in Tech" i Stockholm fick tidningarna svar på några av sina frågor.

Expressen: Har ni agerat tillräckligt kraftfullt tycker du?

– Det är otroligt komplext och vi har fokus på det just nu. Eftersom det är pågående för oss just nu så jag ber er kontakta Farshad (pressansvarig på Google i Sverige, reds. anm.) för jag ska in i till min panel nu, säger Anna Wikland.

Vad har Google för ansvar för hat och hot som sprids?

– Om det är hot och trakasserier... På vår plattform har vi tydliga policys, precis som jag sa, och dessutom följer vi svensk lagstiftning kring de här ärendena. Och som jag sa, är det hot och sånt som inte är okej enligt svensk lag, då måste man polisanmäla det, säger hon till DN och Expressen och fortsätter:

– Vi tar oerhört seriöst på det som händer. Jag kan också säga att rent personligen så sympatiserar inte jag med det som Granskning Sverige eller den typen av kanaler står för. Det är väldigt komplext, vi jobbar på det, det är ett stort team på Youtube som jobbar på det, säger Anna Wikland.

"Steg i rätt riktning"

En som höjt sin röst under den pågående deabtten är Jeanette Gustafsdotter, vd på TU. I ett öppet brev riktat till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) menade hon på att det här ytterst är ett hot mot demokratin och rättsstaten.

”Google måste ta samma ansvar som ett svenskt företag och följa de lagar som svenska bolag är skyldiga att följa”, skrev hon bland annat i det öppna brevet som Expressen och DN har tagit del av.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.