Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

VG ger Trump Hitlermustasch

Publicerad: 18 augusti 2017, 09:18
Uppdaterad: 18 augusti 2017, 09:35

VG:s Trump-omslag. Foto: NRK

Det vågade omslaget väcker diskussion i Norge: "Hade inte släppt igenom idén", säger den tidigare VG-chefen.


Ämnen i artikeln:

Donald Trump

Donald Trump, med en rubrik över läppen som säger ”Denna käft splittrar USA”, som formar en Hitlermustasch, prydde torsdagen den 17 augusti VG:s förstasida. Omslaget som väcker diskussion i grannlandet, handlar om den amerikanska presidentens svajiga uttalanden efter att en kvinna dött under nazistdemonstrationen i Charlottesville, rapporterar bland annat Kampanje och NRK.

VG:s tidigare nyhetsredaktör Hans-Christian Vadseth tycker att omslaget är ”visuellt och tabloid-filosofiskt”, men säger till NRK att han inte hade släppt igenom idén.

– Jag anser att man ska vara extremt varsam med att spela ”Hitlerkortet”, även när det gäller omstridda statsöverhuvuden som inte har samma värderingar som oss i vårt egalitära norska samhälle, säger han.

Ordförande i norska yttrandefrihetsorganisationen PEN, Elisabeth Eide tycker också att man ska vara försiktig med ”hitling” som hon kallar det:

– Det är väldigt allvarligt att bli beskylld för att vara nazist, och ur ett moraliskt perspektiv ifrågasätter jag det. Å andra sidan så faller det innanför yttrandefrihetens ramar.

Debattören och USA-experten Jan Arild Snoen förstår att den amerikanska presidenten, genom att inte omedelbart ta avstånd ifrån nazism och rasism, lägger upp för den här typen av framställningar i media. Även han anser emellertid att VG:s omslag förtjänar kritik.

– Det är ingen nyhet att norsk press tar avstånd från Trump, men att använda nazistassociationer på det här sättet är inte klokt. […] Man ska vara försiktig med att använda nazistsymboler mot politiska meningsmotståndare. Då ska du vara säker på att det är rätt begrepp, och det är det inte i det här fallet, enligt min mening.  

VG:s ansvariga redaktör Gard Steiro försvarar publiceringen, skriver Kampanje.

– Vi försöker inte säga att Donald Trump är Adolf Hitler, men anser att en tidning som Verdens Gang i en situation som denna kan använda sig av starka medel, säger han.

Gard Steiro förklarar att omslaget bildsätter en intervju med medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson, som menar att den amerikanska presidenten bidrar till att legitimera nynazism i USA, med sitt sätt att hantera upproren i Charlottesville.

Även den norska mediesajten Mediablikk uppmärksammar VG:s omslag på Twitter – men av en annan anledning. De anser att omslaget bär en hel del likheter med det mexikanska magasinet Letras Libres etta:

"Kreativt i VG. Eller återanvändning, som det också heter". Foto: Mediablikk:s Twitter

 

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Donald Trump

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.