Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Västtrafik: Metros avtal i Göteborg uppsagt

Publicerad: 17 Maj 2017, 12:37
Uppdaterad: 18 Maj 2017, 07:33

Birgitta Losman (MP), regionråd i Göteborg, vill att avtalet med Metro ses över. Pressbild/Miljöpartiet

UPPDATERAD. Vid nyår slutar Metro delas ut i Göteborgs kollektivtrafik. "Det är Metro själva som sagt upp sina avtal med oss", säger Jens Holmberg på Västtrafiks presstjänst.


Ämnen i artikeln:

MetroMats QvibergChristen Ager-Hanssen

Metro är i krisläge efter de nya ägarnas uttalanden, bland annat om möjligheten att samarbeta med den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag. Politiker i både Stockholm och Göteborg har sett kommentarerna från Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen som olämpliga. Nu vill flera partier att avtalen om tidningens distribution i städernas kollektivtrafik ses över.

"Miljöpartiet delar uppfattningen som framförts i Stockholm angående tveksamhet kring distribution av Metro", skriver Birgitta Losman, miljöpartistiskt regionråd och gruppledare i Västra Götalandsregionen till Dagens Media.

Birgitta Losman har lyft frågan till den blågröna majoriteten i Västra Götalandsregionen och varit i kontakt med Västtrafiks vd Lars Backström, som ska ha meddelat att avtalet går ut vid nyår.

"Inför överläggning med partierna här kontaktade jag därför Västtrafiks vd som då meddelade att Metro redan sagt upp avtalet. Därmed avslutas det oberoende av de senaste händelserna", skriver Birgitta Losman.

Det nu gällande avtalet mellan Metro och Västtrafik, som driver kollektivtrafiken i Västra Götaland, gäller distribution ombord på spårvagnar och båtar samt den dagliga så kallade "Plingsidan" i Metro, en helsidesannons med information om vad som händer i kollektivtrafiken. Avtalet täcker däremot inte Metros distribution i tidningsställ på stan.

– Vi har ett avtal som löper ut den 31 december 2017, fram till dess har vi  "pling-sidan" inplanerad. Sedan är det så att det pågår en diskussion i regionen och internt hos oss om det här avtalet men det är för tidigt att säga om det innebär några förändringar, säger Jens Holmberg, pressinformatör på Västtrafik.

– Vi har precis som övriga parter reagerat på de uttalanden som ägarna har gjort och tycker att de är märkliga. Vi tycker att det är viktigt att Metro fortsätter vara en politiskt obunden tidning som ger seriösa nyheter till våra resenärer.

LÄS MER: Här är alla som slutar på Metro efter stalinist-gate

Enligt Västtrafik var det Metro själva som sade upp avtalet redan den 28 juni förra året.

Varför har man valt att säga upp avtalet?

– Jag har förstått det som att man har velat omförhandla sina avtal med sina partners men det är något som Metro själva bäst uttalar sig om, säger Jens Holmberg.

Västtrafiks vd Lars Backström säger till DN att Metro slutar delas ut vid nyår när avtalet löper ut.

– Vi har inte för avsikt att teckna ett nytt avtal.

Dagens Media söker Metros styrelseordförande Christen Ager-Hanssen. Han säger till DN att de alltid kommer att hitta ett sätt att distribuera sin tidning även utan samarbete med Västtrafik.

Metros avtal med Stockholms lokaltrafik, SL, är ligger också pyrt till. Flera partier har uttryckt att de vill se över och eventuellt bryta avtalet.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Mathias Asplund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.