Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Världens mediechefer i öppet brev till Donald Trump

Publicerad: 27 mars 2017, 14:47
Uppdaterad: 27 mars 2017, 15:25

Tomas Brunegård, Jeanette Gustafsdotter och Annette Novak.

I ett öppet brev till Donald Trump och USA-administrationen riktar världens medieledare skarp kritik mot presidentens uttalanden om amerikansk press. Även svenska namn, som TU:s vd Jeanette Gustafsdotter, återfinns bland de som skrivit under brevet: "Det är ett betydande internationellt initiativ för att stå upp för våra amerikanska kollegor, säger hon.


Medieledare världen över har, i ett öppet brev, uttryckt sin djupa oro över USA-administrationens "attack mot journalistiken". Detta genom att kräva att president Donald Trump slutar med sina anklagelser om "fake news" och att han och administrationen säkerhetsställer att Vita husets genomgångar är öppna för media.

I ett brev som skickats till USA-administrationen, tillbakavisar mediecheferna Donald Trumps anklagelser om att media är "amerikanska folkets fiende".

Samtidigt kräver man i skrivelsen att administrationen ska bygga bättre och mer professionella relationer med media.

Totalt har över 40 chefredaktörer, vd:ar och publicister, som representerar medier över hela världen, skrivit under brevet.

Brevet skickas på uppdrag av World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA).

Diskussionen om "fake news" har varit ett hett ämne sedan i slutet av förra året och väckt starka reaktioner.

Att Donald Trump anklagar etablerade medier för att sprida "fake news" skadar hela industrins försök att råda bot på problemet, menar de undertecknade.

"Det är djupt ohjälpsamt att se att USA:s president underblåser antagonism mot nyhetskanaler genom att – vilseledande – kalla det för "fake news", skriver de i brevet.

Bland underskrifterna finns även svenska namn, bland annat är TU:s vd Jeanette Gustafsdotter en av de som signerat brevet.

– Det är ett betydande internationellt initiativ för att stå upp för – framförallt –  våra amerikanska kollegor. Donald Trump har gått till tydligt angrepp mot media och det är viktigt att vi visar vårt stöd, säger hon till Dagens Media.

Även Annette Novak och Tomas Brunegård har skrivit under det kritiska brevet. 

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News