Medier
Vändningen: "Förvånad över uppståndelsen"
Publicerad: 25 april 2017, 22:00
Uppdaterad: 2 februari 2018, 07:17
"Terrorn vill att vi ska ändra oss, ändra vårt beteende. Och det ska vi inte göra, för då har terrorn vunnit", säger Stefan Hector. Foto: Janne Naess
Inom loppet av en dag gick polisen från hånad och ifrågasatt till hyllad. I centrum för den snabba vändningen stod en förvånad polischef.
Ämnen i artikeln:
PolisenDen 30 januari väcktes åtal mot den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov, för dådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april förra året. Läs Dagens Medias stora special om polisens kommunikation i samband med terrorattacken, del 4 av 4.
Enligt grekisk mytologi var Hektor Trojas störste hjälte, som ledde trojanerna under grekernas belägring. Nu har den svenska polisen fått sin egen Hektor – Stefan Hector.
Med minimala förberedelser klev Stefan Hector, chefen på polisens nationella operativa avdelning, NOA, upp framför det samlade pressuppbådets kameror och mikrofoner för att leverera en kort lägesrapport. Uppdraget var att ge ”en korrekt och aktuell bild” av polisens och Säpos arbete.
Efteråt möttes han av en enad hyllningskör. Han har blivit dubbad till ”superkommunikatör” och jämförts med Winston Churchill, Lottie Knutson och Anders Ygeman.
Han skakar på huvudet.
– För mig var det inte särskilt dramatiskt, men däremot kan jag bli förvånad över uppståndelsen, säger Stefan Hector.
Han säger att han inte blivit medietränad, utan bara ville förmedla vad som hänt, hur läget var just då och hur polisen tänkte om framtiden.
– Men också förmedla en ärlig bild, att vi inte är överraskade av det här och att vi har övat på det här. Den enskilde polisen övar det, man övar det i ledningen. Vi vet vad vi gör, vi men ställer inte ut några garantier. Det här kan inträffa om en vecka igen, för det här är det samhälle vi lever i i Sverige och Europa.
Stefan Hector och presschefen Sara Kvarnström. Foto: Janne Naess
Och så ett budskap till.
– Terrorn vill att vi ska ändra oss, ändra vårt beteende. Och det ska vi inte göra, för då har terrorn vunnit, säger Stefan Hector.
Dagarna efter terrordådet täckte stockholmarna polisbilar med blommor. De tackade, kramade och visade sin uppskattning för poliser ute på gatorna. Polisens popularitet tycks överlag ha fått en skjuts, en opinionsundersökning från Novus har visat att nio av tio svenskar anser att polisen agerat bra i samband med det misstänkta terrorbrottet.
Stefan Hector har närmast blivit en symbol för vändningen.
Har du funderat på varför just du blivit så hyllad?
– Jag har tänkt tanken, men jag har inte landat i något bra svar. Det närmaste jag har kommit är att det nog var en fråga om tajming. Att precis där och då behövdes i Sverige någon som sa ungefär det. Så jag väljer av olika skäl att se bortom min egen person.
Han har lite svårt att förhålla sig till uppståndelsen. Bland annat har någon startat Facebooksidan ”Vi som vill ha Stefan Hector som rikspolischef”.
– Jag har hört det, men jag har inte besökt den.
Sidan är dock i skrivande stund inte jättestor.
– Det är nog bäst att den fortsätter att vara liten, för jag vill inte bli rikspolischef. Skämt åsido, alla människor tycker om bekräftelse och så även jag, så jag är på något sätt glad över det.
– Mitt huvudsakliga jobb är att leda verksamheten, att kommunicera är i det här sammanhanget perifert. Men inte desto mindre så är det ett viktigt uppdrag, och då är det snarare de som jobbar med kommunikation som coachar, sätter kontexten.
I kulisserna fanns presschefen Sara Kvarnström, som satt upp syftet med presskonferensen och det övergripande budskapet. Och efter så många år som polis känner sig Stefan Hector trygg med ämnesområdet.
Stefan Hector och presschefen Sara Kvarnström. Foto: Janne Naess
– Då är det egentligen bara att gå dit med den sakkunskap man har. På så sätt uppfattar jag det som ett lagarbete.
Sammanfattningsvis kan man säga att polisen och Säpo berättade vad de visste om själva händelsen. Att 4 personer var döda och 15 skadats, att de beslutat om gränskontroller, att de jobbade vidare med oförminskad styrka och på bred front. Och inte minst att en misstänkt person hade gripits i Märsta norr om Stockholm.
Stefan Hector försökte förklara hur väl förberedda svensk polis är och fick sedan omdömen som ”churchillsk”, lugn, trygg, respektfull och pedagogisk. Det sistnämnda är bara att stryka under på.
Han ställer sig vid whiteboardtavlan och ritar upp boxar och pilar som ska förklara stabsläget, nationellt och på regional nivå, under en särskild händelse – en krissituation.
På toppen av en oregelbunden form som ska föreställa den särskilda händelsen ritar han in sig själv som en röd boll – kommenderingschefen.
Den här artikeln har tidigare publicerats i Dagens Medias magasin nummer 8, 2017. Läs även del 1, 2 och 3.
Mathias Asplund