Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Utredning på TT klar: Flera kvinnor utsatta för sexuella trakasserier

Publicerad: 5 december 2017, 14:46
Uppdaterad: 5 december 2017, 16:04

Jonas Eriksson. Vd på Nyhetsbyrån TT. Foto: Pressbild

Den externa utredningen slår fast att flera kvinnor utsatts för sexuella trakasserier av en medarbetare på TT. Dessutom framkommer att de åtgärder TT vidtagit inte varit tillräckliga.


Ämnen i artikeln:

TTSJF

För några veckor sedan tillsattes en extern utredning om hur TT Nyhetsbyrån hanterat uppgifter om sexuella trakasserier inom företaget. Det på grund av att flera tidigare medarbetare på TT i samband med #metoo-uppropet vittnat om både trakasserier och otillräckligt stöd från TT:s sida.

Utredningen som nu är klar slår bland annat fast att flera kvinnor för ett antal år tillbaka utsatts för sexuella trakasserier av en medarbetare på TT. Enligt ett pressmeddelande har trakasserierna har bland annat bestått av ovälkommen beröring, grovt språkbruk samt sexuella inviter och anspelningar.

Utredningen slår också fast att de åtgärder TT vidtagit inte varit tillräckliga och kritiserar flera formella fel i processerna.

Bland annat konstateras att arbetsgivaren mer formellt borde ha lyft och hanterat den information som framfördes till ledningsnivå, samt ha vidtagit ytterligare åtgärder för att säkerställa att de utsatta kvinnorna inte skulle behöva arbeta tillsammans med den man som utsatt dem för ovälkommet uppträdande och sexuella trakasserier.

– Det är bra att dessa fall nu genomlysts och det är tydligt att vi som arbetsgivare har mycket att lära av hur de har hanterats. Vi ber om ursäkt till de kvinnor som inte fått tillräckligt stöd och kommer att göra vårt yttersta för att, med lärdomarna från hur de här fallen har hanterats, bli bättre på att både förebygga och hantera liknande händelser, säger TT:s chefredaktör och vd Jonas Eriksson, i pressmeddelandet.

Ska ta fram åtgärdspaket

Ytterligare ett fall, som ligger ännu längre tillbaka i tiden, har av utredaren bedömts som sexuella trakasserier. Fallet rör samma medarbetare och är av liknande karaktär som de tidigare kända fallen, men har inte tidigare kommit till ledningens kännedom. Den händelsen kommer nu att hanteras.

En partsgemensam grupp, med representanter från klubb, huvudskyddsombud och ledning, ska nu ta fram ett åtgärdspaket utifrån utredningens rekommendationer:

"Bland annat viks resurser åt utbildningar på alla nivåer i företaget. Arbetsmiljöansvaret ska förtydligas för alla chefsnivåer och en särskild visselblåsarfunktion införs. TT:s interna policydokument kring olika typer av kränkande särbehandling har redan uppdaterats och är enligt utredningen bra och tydliga. De ska kontinuerligt ses över och ansträngningarna med att få dem att genomsyra verksamheten ska intensifieras".

SJF-klubbens ordförande Olle Lindström säger i pressmeddelandet att rapporten är bra och tydligt visar att företaget inte tagit kvinnornas upplevelser på allvar.

– Den är en bra utgångspunkt för vårt förebyggande arbetsmiljöarbete mot alla former av trakasserier och därmed göra TT till en ännu bättre arbetsplats, säger han i pressmeddelandet.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TTSJF

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev