Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Utomhus

Trafikverket tveksamma till elektroniska vägskyltar

Publicerad: 8 Juli 2011, 06:13
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:05

Trots att elektroniska reklamskyltar inte har någon effekt på antalet olyckor är Trafikverket tveksamma till om de ska tillåtas i Sverige.


Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har genomfört fyra studier på elektroniska reklamskyltar vid E4 utanför Stockholm, på uppdrag av Trafikverket.

I en fältstudie där man undersökte förares beteende kunde man dock se en negativ påverkan på trafiksäkerheten. Resultatet visade på flera fall av visuell distraktion, så som bländning, när förarna passerade skyltarna. Men några effekter på hastighet, inbromsning eller vägposition kunde man inte hitta.

De 41 förarna i fältstudien svarade också på frågor efter körningen. Hälften av dem hade inte observerat skyltarna överhuvudtaget, och av dem som hade sett skyltarna kunde mindre än hälften ange vem som var avsändare.

Det stod också klart att 3 av 4 var negativt inställda till elektroniska vägskyltar vid sidan av motorvägen.

Och när forskarna tittat på andra liknande studier har man kommit fram till att förarna lockas att titta på skyltarna, vilket innebär att man inte håller uppsikt över trafiken. Någon tydlig koppling till trafikolyckor har man dock inte lyckas göra.

Två av studierna jämförde trafiken före och efter installationen av de elektroniska vägskyltarna. Inga skillnader i trafikflöde och medelhastighet kunde påvisas och heller ingen ökning av antalet trafikolyckor.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.