Utomhus
Stockholm stad klubbar igenom riktlinjer mot sexistisk reklam
Publicerad: 13 juni 2018, 08:25
Foto: Janne Naess/Press
Det slutgiltiga beslutet om riktlinjer mot sexistisk utomhusreklam har fattats – enskilda tjänsteman ska inte få bestämma om reklamen är sexistiskt eller inte. "Skillnaden blir att man skriver in att man ska följa riktlinjerna i avtalen", säger Tero Marjamäki på Sveriges Annonsörer till Dagens Media.
Frågan om sexistisk reklam på Stockholms utomhusytor gar diskuterats flitigt den senaste tiden. Nu har Stockholm stad beslutat att reklam på stadens utomhusytor inte får vara könsdiskriminerande.
Det nya beslutet skiljer sig dock väsentligt från det ursprungliga förslaget. Det tidigare förslaget innebar att tjänstemän på Trafiknämnden skulle ha rätt att bestämma att reklam som de anser är könsdiskriminerande ska plockas ned inom 24 timmar. Förslaget om att Trafikkontoret skulle förhandsgranska reklamen har också slopats.
Enligt beslutet ska Stockholm stads reklamytor istället följa reklambranschens riktlinjer och utgå ifrån Internationella handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) samt Reklamombudsmannens och Reklamombudsmannens Opinionsnämnds praxis.
Skillnaden blir att kraven på att följa dessa riktlinjer ska skrivas in i avtalen mellan Stockholm stad och de aktörer som hyr reklamplats i staden.
Sveriges Annonsörer har varit starkt kritiska mot det ursprungliga förslaget där enskilda tjänstemän hade rätten att avgöra om reklamen var sexistiskt eller inte. Vd Anders Ericson har menat på att det skulle innebära "ett ingrepp på yttrandefriheten".
– Vi såg en stor problematik med egna riktlinjer och att tjänstemän skulle bestämma över reklamen och agera domare. Det andra problemet, om det första förslaget hade gått igenom, skulle kunna bli att andra städer går efter vilket hade kunnat skapa ett rättsosäkert läge där olika kommuner har olika regler för reklam, vilket hade gjort det svårnavigerat för marknaden.
När det nya beslutat nu har landat är Sveriges Annonsörer nu positiva till ändringarna.
– Skillnaden blir att man skriver in att man ska följa riktlinjerna i avtalen. Det blir mer av en symbolfråga från Stockholm stad, att man visar att man tar frågan på allvar vilket vi ser positivt på, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Sveriges Annonsörer, till Dagens Media.
Även RO är positiva till det nya beslutet:
– Förslaget innebär en skärpning vad gäller reklam i det offentliga rummet. Samtidigt är det positivt att Stockholms stad frångick det första förslaget som innebar att tjänstemän på Trafiknämnden skulle kunna bestämma om att plocka ned reklam inom 24 timmar om denna enligt tjänstemännen ansågs vara könsdiskriminerande, säger juristen Gunilla Welander på Reklamombudsmannen och fortsätter:
– Detta hade varit tveksamt utifrån tryck- och yttrandefrihetsrättsliga aspekter. Dessutom är det viktigt med en enhetlig prövning. Att ha olika praxis inom olika kommuner och olika medier skapar osäkerhet hos annonsörerna.