Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag06.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Utomhus

Så påverkas Alchemy om cykelavtalet bryts

Publicerad: 29 Juni 2018, 10:50
Uppdaterad: 29 Juni 2018, 12:06

Byrån har uppdraget att ta fram varumärke och tjänstedesign för JCDecaux nya cykelsystem – nu riskerar arbetat att stranda.


Igår kom beskedet att förvaltningsrätten i Stockholm har beslutat att cykelupphandligen måste göras om. Förvaltningsrätten menar nämligen att ett avtal på 10 år är alldeles för långt – trots att det nuvarande avtalet har blivit förlängt till hela 12 år.

Förvaltningsrätten menar att ett avtal på 5 eller 7 år är mer rimligt. Det råder dock delade meningar om den saken, både Daniel Helldén, trafikborgarråd vid Stockholms stad, och konkurrenten JCDecaux säger att ett så kort kontrakt inte blir lönsamt. Både Stockholm stad och JCDecaux jurister ser över beslutet för att eventuellt lämna in en överklagan.

Men det är inte bara stockholmarna, som får vänta lite längre de 5000 utlovade elcyklarna, eller utomhusaktören JCDecaux som påverkas av förvaltningsrättens dom. Även Nord DDB:s byrå inom produkt- och tjänsteutveckling – Alchemy – riskerar att påverkas om upphandlingen måste göras om.

– Vi har uppdraget av JCDecaux att ta fram varumärke och tjänstedesign för det nya cykelsystemet. Om cykelavtalet pausas är det otroligt tråkigt framför allt då det främst är stockholmarna som drabbas. Det behövs ett nytt innovativt och världsledande cykelsystem i staden, säger Kristina Berg, head of marketing och business designer på Alchemy, till Dagens Media.

Hur stor intäktskälla innebär uppdraget för er?

– Vi kan givetvis inte gå in på omfattning men det är ett viktigt och stort projekt för oss. Lyckligtvis har vi förmånen att ha andra projekt som vi nu kan flytta fram i tiden i stället.

Är det en intäkt som ni eventuellt går miste om nu om upphandlingen görs om?

– Det skulle kunna bli så. Men den stora förlusten är som sagt för stockholmarna. Vi har haft ett väldigt bra projekt och upplägg tillsammans med JCDecaux. Vi är positiva och ser fram emot att få fortsätta etablera Stockholm som världens cykelhuvudstad.

Kristina Berg säger även att de är trygga med att medarbetarna inte ska påverkas om cykelavtalet bryts, eftersom de har andra stora projekt på gång som de kan flytta fram och på så vis sysselsätta hela byrån.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.