Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Utomhus

Så många miljoner kostar Eurovisionpyntet

Publicerad: 9 Maj 2016, 11:25
Uppdaterad: 9 Maj 2016, 12:36

På lördag 14 maj hålls finalen av Eurovision Song Contest i Globen i Stockholm.

Schlagerspelande övergångsställen, sjungande tunnlar och en ny 05-klubb. SvD har tagit del av hur mycket Stockholm stad har lagt på dekorationerna.


Ämnen i artikeln:

SvDEurovison Song Contest

Igår 8 maj inleddes Eurovisionveckan med fest i Stadshuset. Att Eurovision har intagit Stockholm är svårt att ta miste på, då staden inför finalen på lördag har dekorerats med bland annat övergångsställen som spelar schlager, sjungande tunnlar och inte minst den nya 05-klubben på Skeppsbron, Euroclub.

Inför arbetet med Eurovision song contest har Stockholm stad en budget på 100 miljoner kronor. SvD har tagit del av hur stora bitar av budgeten som lagts på vilka dekorationer.

Trafikkontoret i Stockholm stad har programmerat musik i tryckknappslådorna vid sex övergångsställen i närheten av Kungsträdgården. Det ska enligt uppgift till SvD kosta ungefär 25 000 kronor att få in ljudslingorna och sedan ta bort dem efter Eurovision.

De sjungande tunnlarna, som det finns totalt fem av i Stockholms kommun, bland annat vid Gullmarsplan och Londonviadukten, består av en ljudinstallation som samverkar med besökarens röst. Att tillverka en installation går på ungefär 10 000 kronor, skriver SvD.

Ett 81 meter högt torn har placerats mitt i Kungsträdgården, där besökare kan betala för att åka upp i tornet och ta del av en 360 graders panoramautsikt över Stockholms innerstad. För det ska Stockholm stad enligt SvD däremot inte betalat någonting. Det är ett tyskt företag som fraktat och monterat upp tornet, sedan tar de betalt 100 kronor av varje person som vill åka upp.

Euroclub och Euro fan Café på Skeppsbron är en tältanläggning på 3 000 kvadratmeter och två plan, som under dagtid används som café och på kvällen som en mötesplats för ackrediterade fans, delegater och press. 2,9 miljoner ska det enligt SvD kosta för staden att hyra konstruktionen. Euroclub har för VIP-gäster öppet till klockan 05.00.

För övriga traditionella dekorationer, som flaggor, banderoller och belysning, lägger Stockholm stad runt 6,8 miljoner kronor.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SvDEurovison Song Contest

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.