söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utomhus

Nya turer i cykelkonflikten

Publicerad: 6 april 2021, 08:54

Högsta förvaltningsdomstolen anser att det inte finns skäl till att ge prövningstillstånd.

Turerna kring upphandlingen av hyrcykelkontraktet med Stockholms stad tar en ny vändning – men ännu är frågan inte avgjord.

Ämnen i artikeln:

Clear ChannelVoiUtomhus

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Processen kring upphandlingen av Stockholms stads eftertraktade hyrcykelkontrakt har varit lång och turerna många. Nytt i turerna är att Högsta förvaltningsdomstolen valt att inte ge prövningstillstånd i ärendet, skriver Di Digital.  

Våren 2019 vann Voi cykelavtalet i Stockholm efter att förvaltningsrätten – efter en rad överklaganden från både Clear Channel och JCDecaux sida – beslutat att den tidigare upphandlingen skulle göras om på grund av att avtalstiden var för lång. 

Men under hösten 2019 valde Marfina, som Clear Channel är underleverantör till, emellertid att överklaga beslutet om att låta hyrcykelkontraktet gå till Voi och Voi förlorade därmed kontraktet. Rätten ansåg att Voi inte följt vissa obligatoriska krav i sitt anbud. 

Det ledde till att Voi överklagade även Marfinas anbud vilket resulterade i att Förvaltningsrätten även underkände Marfinas anbud. Huvudanledningen till detta var att giltighetstiden i ansökan löpt ut.  

Först såg det ut som att upphandlingen skulle göras om men Kammarätten valde i stället att upphäva förvaltningsrättens beslut i början av 2021 vilket därmed ledde till att målet skickades tillbaka till förvaltningsrätten. 

Kammarrättens dom har sedan överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen. Högsta förvaltningsdomstolen har valt att inte ge prövningstillstånd i ärendet, vilket innebär att Marfinas anbud står fast.

Men ärendet hanteras dock fortfarande hos förvaltningsrätten och frågan om vilket bolag som faktiskt vinner cykelkontraktet är därmed inte avgjord. 

Det är inte bara Voi som i och med detta riskerar att gå miste om en stor affär. Som Dagens Media rapporterat om tidigare skulle Ad city media (som köpts upp av Ocean Outdoor) ha varit exklusiv samarbetspartner till Voi, en affär som dåvarande vd Anders Axelsson vid tillfället kallade ”extremt stor” och för en ”game changer”.

I en tidigare version av denna artikel stod det att Voi förlorat avtalet och att Marfina står som segrare. Detta stämmer alltså inte eftersom ärendet ännu inte avgjorts hos förvaltningsrätten. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev