fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utomhus

Mediebyråbarometern helåret 2019: Utomhus går om print – tapp för tv

Publicerad: 7 januari 2020, 08:16

Mediebyråbarometern 2019.

Utomhus och trafikreklam är nu större än de samlade printkategorierna. Men samtidigt backar medieköpen som helhet, visar Mediebyråbarometern för helåret 2019.

Ämnen i artikeln:

MediebyråbarometernSveriges MediebyråerStaffan SlörnerUtomhus

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Totalt investerades 15,3 miljarder kronor i medier via Sveriges Mediebyråers medlemmar under 2019. Det är en minskning på 2,9 procent jämfört med 2018. Trots minskningen så är det dock den näst högsta noteringen i Mediebyråbarometerns historia.

De mediekategorier som har haft starkast tillväxt under 2019 är bio, sociala medier, sök och online video, som visar en tillväxt på 7,7, 7, 6 respektive 5,8 procent.

Ett trendbrott under 2019 är att utomhus/trafikreklam nu är större än de samlade printkategorierna. 2009 var medieköpen i print nio gånger större än i utomhus.

Tuffast under 2019 hade dagspress kväll med en negativ utveckling på 28,8 procent. Även kategorierna populärpress och fackpress backade kraftigt under året – med 24,2 respektive 21,5 procent. Den kategori som har minskar mest i absoluta tal är tv med en negativ tillväxt på 156 miljoner kronor. Procentuellt sett minskar tv med 2,7 procent. Dock är tv fortfarande den enskilt största mediekategorin för mediebyråerna – men de samlade investeringarna för online är nu endast 3,7 procent lägre än investeringarna i tv.  

– Trots röda siffror för helåret, drivet av Q4, kan vi konstatera att det har varit ett starkt och mycket intressant år för medieinvesteringarna. De totala investeringarna är de näst högsta sedan mätningarna påbörjades och Sveriges mediebyråer har under 2019 hanterat och köpt utrymme för över 15 miljarder kronor. Dock kan en viss avmattning skönjas, detta i och med att den allmänna konjunkturen har försvagats samt att annonseringen från spelbolagen dramatiskt har sjunkit under året, säger Staffan Slörner, vd för Sveriges Mediebyråer, i ett pressmeddelande.

– Vinnarna 2019 blev bio, sociala medier, sök och online video. Men, vi kan konstatera att den totala ökningen under året för digitala medier är blygsam. Detta kan sannolikt delvis förklaras av att annonsörerna fortsätter att prioritera varumärkeskommunikation och att pengar tas från digitala kanaler till förmån för räckviddsmedier. Även inhouse-trenden påverkar.

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev