Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Utomhus

JCDecaux: "Vi ska gå vidare till nästa instans"

Publicerad: 18 Februari 2011, 09:22
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:20

JCDecaux stämde staten på 90 miljoner – men tingsrätten lade ner fallet. Kampen är dock inte över för utomhusbolaget.


Ämnen i artikeln:

Magnus HeljebergJCDecaux

– Våra jurister ska analysera det här, för att därefter gå vidare till nästa instans om det är juridiskt möjligt, säger Magnus Heljeberg, vd på JCDecaux.

Som dagensmedia.se tidigare skrivit stämde JCDecaux staten på 90 miljoner kronor på grund av att bolaget ansåg sig vara diskriminerade av reklamskatten.

Tingsrätten valde dock att inte pröva fallet, med motiveringen att det är ”en åtgärd som bör tillämpas restriktivt … endast när talan i sin helhet är ogrundad. Så är fallet här i och med att samtliga JCDecaux yrkanden enbart syftar till att JCDecaux ska återfå den reklamskatt som bolaget har erlagt eller kommer att erlägga”.

Magnus Heljeberg har ännu inte läst motiveringen. Men han tycker dock att tingsrättens agerande är märkligt.

– Det ska bli intressant att studera deras motivering, varför de vill skicka det vidare. Som jag förstår det vill de skicka det vidare till EU, jag kan inte tänka mig annat.

I första hand ska JCDecaux pröva fallet i nästa instans – men skulle fallet ogillas även där är Magnus Heljeberg öppen till att ta det till Bryssel.

– Men jag är förvånad över att man inte tar upp det här i första instans. Det är någonting som berör Sverige, framförallt konkurrenssituationen på mediemarknaden, säger han.

Enligt tingsrätten fråntar dock inte ”ett ogillande av käromålet utan utfärdande av stämningen … JCDecaux möjligheten att få frågan om reklamskattens förhållande till statsstödsreglerna prövade i svensk domstol. Det är nämligen möjligt att grunda en skadeståndstalan gentemot staten på en skada av annat slag än erlagd skatt”.

Ardalan Samimi

Ämnen i artikeln:

Magnus HeljebergJCDecaux

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.