Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag05.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Utomhus

JCDecaux: "Både Clear Channel och Marfina ligger bakom"

Publicerad: 29 Juni 2018, 09:38
Uppdaterad: 29 Juni 2018, 11:09

Avtalet för Stockholms stads lånecyklar – "Stockholm City Bikes" – har i 12 år tillhört utomhusbolaget Clear Channel. Bild: Wikimedia commons

JCDecaux riktar stark kritik mot förvaltningsrättens beslut. "Vi kommer förmodligen att överklaga", säger Malin Otterström Heljeberg, pr- och kommunikationschef, på JCDecaux.


Ämnen i artikeln:

JCDecaux

JCDecaux vann upphandligen för Stockholms stads lånecyklar i september men nu finns det en stor risk att den omfattande cykelupphandlingen måste göras om, något som Dagens Media rapporterade om under gårdagen. Förvaltningsrätten har beslutat att ett cykelavtal på 10 år är för långt och att upphandlingen därför ska göras om.

Clear Channel har haft cykelkontraktet i 12 år och bolaget Marfina SL, som Clear Channel är underleverantör till, var de som överklagade beslutet.

Både Stockholm stad och JCDecaux är kritiska till förvaltningsrättens invändning om längden på kontraktet. Malin Otterström Heljeberg, pr- och kommunikationschef på JCDecaux, är dock noga med att påpeka att det ännu inte står klart att en ny upphandling måste ske, de andra parterna har nämligen tre veckor på sig att överklaga.

– Vi kommer förmodligen att överklaga. Våra jurister tittar på detta just nu eftersom det som överklagan grundar sig på är orimligt. Att ställa ut så många cyklar som 5000 innebär en enorm investering för oss och att göra det på bara 5 eller 7 år blir inte lönsamt. Men vi har hyfsat goda chanser på att få igenom en överklagan, säger Malin Otterström Heljeberg, till Dagens Media.

När Dagens Media kontaktade Clear Channels vd under gårdagen ville han inte uttala sig mer i frågan med hänvisning till att Clear Channel inte är part i målet.

– Vi kör det nuvarande systemet, som precis tagit nya användarrekord, denna säsong enligt uppdrag från Stockholm stad, sade han.

Men Malin Otterström Heljeberg är starkt kritisk till att Clear Channel säger att de inte är part i målet. På pappret är det just Marfina som driver den rättsliga processen men JCDecaux menar att Clear Channel ändå har ett finger med i spelet.

– Det är klart att det både är Clear Channel och Marfina som ligger bakom det här. Att säga att det ligger helt och hållet på Marfina är verkligen att lägga ut en rökridå, säger hon.

Kommer ni ge er in i en ny upphandling om det nya avtalet bara skrivs på 5 eller 7 år?

– Det kan jag inte svara på i nuläget. Det jag kan säga är att om det blir en ny upphandling så kommer vi inte få ut de nya cyklarna förrän kanske 2021, det är extremt långt fram i tiden. Nu finns det fortfarande en rimlig chans att cyklarna kan rulla nästa vår, vi har jobbat fram ett fantastiskt fint cykelssytem som vi står redo med.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

JCDecaux

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.