Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utomhus

Den digitala utomhusvalutan är här

Publicerad: 9 oktober 2017, 07:53
Uppdaterad: 12 oktober 2017, 10:39

Gemensam utomhusvaluta för analogt och digitalt är på plats. Foto: Janne Naess

UPPDATERAD. Efter förseningarna – nu är en gemensam valuta för analogt och digitalt på plats.

Ämnen i artikeln:

Outdoor ImpactUtomhus

HF


Efter mycket diskussion har både medieköpare, annonsörer och utomhusbolagen under ledning av Outdoor Impact enats om en mätvaluta för digital utomhusreklam.

En gemensam valuta för analogt och digitalt har varit på tapeten länge och en uppdatering av mätvalutan utlovades redan 2016 men lanseringen har skjutits upp. En anledning till att valutan skjutits på framtiden är att det funnits för få studier som mäter hur väl en digital skylt syns i jämförelse med en analog.

Den nya valutan gör att både utomhusbolagen och annonsörerna kan veta mer exakt vilka som har nåtts av en kampanj. Valutan gör det även möjligt att utvärdera kampanjer som går på både digitala och analoga utomhusytor.

– Det här innebär att vi får bättre data att styra våra annonser på. Vi ser det här som steg ett i en uppdatering av utomhusvalutan. Steg två innebär att göra en helt ny upphandling för hur hela utomhusbranschen ska mätas. Det arbetet är påbörjat och en lansering är planerad under 2019, säger Carl Wåreus, styrelseordförande i Outdoor Impact, till Dagens Media.

Lanseringen av denna valuta var planerad till oktober 2016, varför har det tagit sådan tid?

– Jag har varit styrelseordförande sedan det här året och sedan dess har det gått fort, men jag vet att det har tagit tid. Det handlar om att man vill vara noga.

Både Clear Channel och JCDecaux ingår i den gemensamma valutan men Visual Art har däremot valt att ställa sig utanför den, skriver Resumé. Anledningen är att de menar att det fortfarande finns frågetecken som behöver rätas ut innan de kan ställa sig bakom den.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev