Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utomhus

Clear Channels Fredrik Lamotte: ”Vi är på väg att ta den plats vi förtjänar”

Publicerad: 17 november 2018, 08:40
Uppdaterad: 19 november 2018, 09:11

För ett år sedan lämnade Fredrik Lamotte TV4, för att bli skandinavisk försäljnings- och marknadsdirektör på Clear Channel.

Foto: Janne Næss

Fredrik Lamottes mantra sedan han lämnade TV4 för att bli Clear Channels försäljnings- och marknadschef: öka bolagets andel av mediekakan med 100 procent på tre år.


Ämnen i artikeln:

Clear Channel

Ett drygt år har gått sedan Fredrik Lamotte tog farväl av TV4 för att bli Clear Channels skandinaviska försäljnings- och marknadsdirektör.

Det TV4:s tidigare vice försäljningsdirektör kom till, var ett bolag i en minst sagt expansiv fas.  

Runt trettio nya medarbetare har tillkommit på Clear Channel Skandinavien bara sedan i maj. Sex av dem inom Fredrik Lamottes ansvarsområde. Den svenska marknadsavdelningen består idag av drygt tio personer och säljavdelningen av runt 25 personer. Lägg till Danmark och Norge och det blir drygt 45 personer till.

– Vi fortsätter rekrytera. Med den otroliga tillväxt vi har, som hittills i år ligger på 26,7 procent så måste vi fortsätta vara offensiva, säger Fredrik Lamotte.

 Vad var det som fick dig att lämna TV4 för Clear Channel?

– Jag har alltid drivits av att göra skillnad, och visste att Clear Channel stod inför ganska stora utmaningar. Bolaget hade precis gått ihop i en skandinavisk organisation och hade en spännande resa framför sig, säger han.

Det mest påtagliga under året enligt Fredrik Lamotte, har varit att Clear Channel på kort tid gått från att vara ett litet till ett medelstort bolag. Det han ser som en av sina främsta uppgifter är att få in lite av storbolagstänk i Clear Channels organisation.

– Det jag framförallt fått med mig från TV4 är hur man tänker kring strukturer och processer. Ett konkret exempel som han tar upp gäller årsavtal:

– Vi jobbade väldigt strukturerat med det på TV4, och där har jag till exempel gjort ett omtag inför 2019, som gör att vi på Clear Channel kan planera våra lager på ett helt annat sätt.

 Hur har första året varit?

– Väldigt bra. Det har handlat mycket om att lyssna, lära och förstå. Och att kartlägga var vi befinner vi oss samt hur vi behöver utvecklas framöver, säger försäljningsdirektören, och fortsätter:

– Mycket har handlat om att bygga självförtroende internt i organisationen för att våga ta mycket större plats I media och ute på marknaden. Vi är tydligt marknadsledande men har inte alltid agerat efter det.

Varför har självförtroendet varit lågt?

– Marknad och kommunikation har inte varit ett prioriterat område, vilket vi har lagt mycket tid på att förändra det senaste året.

Fredrik Lamotte beskriver hur självförtroendet ska höjas:

– Vi har fem procent av den totala mediekakan är idag och min målbild är att vi om tre år har tio procent – det har jag som mantra.

Han beskriver hur han tycker att utomhuskategorin har gjort en fullskalig förflyttning från att vara ett komplementmedium till att bli ett huvudmedium.

– Självförtroendet kommer per default att med det. Nu är vi helt inne i det fina rummet med det stora elefanterna, och vi är på väg att ta den plats som vi förtjänar.

 Hur ska ni lyckas ta 100 procent mer av mediekakan inom tre år?

– Vi ser en tydlig trend tillbaka till räckviddsmedier, och det finns bara två stora sådana enligt mig – utomhus och tv. Allt fler går den vägen. Konvertering i all ära, men annonsörer tappar mycket om de fokuserar på det. På klassiskt säljspråk så behöver man fylla på tratten med nya kunder – och det kommer att ske ett större inflöde av pengar till räckvidd tror jag.

En annan faktor som ger ekonomisk skjuts är omregleringen av spelmarknaden. Antalet spelbolag som knackat på Clear Channels dörr har vida överstigit vad Fredrik Lamotte kunnat drömma om. Bara en begränsad procent av lagret har tilldelas spelaktörerna, vilket sätter sin prägel på prislappen.

Hur mycket det kostar för en spelaktör att synas på Clear Channels ytor, eller hur många ytor de tilldelas, vill försäljningsdirektören emellertid inte avslöja.

– Vi är ännu inte slutsålda 2019 men har fått den bästa starten någonsin, trots att vi höjde priset på Adshel med 11,5 procent. Med facit i hand så var kanske prishöjningen lite för liten, om man ser till utbud och efterfrågan.

Fredrik Lamotte hävdar också att  digitaliseringen av utomhusmediet ger helt nya möjligheter med nya kundgrupper.

– De klassiska räckviddsmedierna tappar i de intressanta målgrupperna där vi är starka. I synnerlighet med den digitala utveckling som sker – och det kommer bara att fortsätta.

Fredrik Lamotte ser inte heller något som tyder på avmattning för utomhusmediet.

– När jag tittar på införsäljningen till nästa år i relation till var vi var förra året så ligger vi redan långt före. Och då ska man veta att 2018 redan är ett all time high för oss.

Vad är den största utmaningen för Clear Channel just nu, om du är konkret?

– En sak är att det blir svårare och svårare att hitta säljare som har rätt digital kompetens. Det är oerhört mycket tuffare att vara säljare idag, om man ser till komplexiteten och det krävs mycket mer för att vara trovärdig för kunden.

Och om man målar med en bredare pensel: vilka utmaningar har ett bolag som befinner sig på topp?

– Man får absolut inte bli fat and happy, och man måste ligga flera steg före i tiden. Att följa marknadens behov och förväntningar är något som man kan tänka på när man inte måste jaga kronorna. 

Janne Naess

Reporter (Föräldraledig)

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Clear Channel

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News