Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Uppror mot NMR:s närvaro i Almedalen

Publicerad: 3 Juli 2017, 08:26
Uppdaterad: 3 Juli 2017, 10:15

Skoinstallation som protest mot Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Almedalen. Foto: Montage.

73 debattörer protesterar och påminner med skoinstallation i Visby om konsekvenserna av att vara tyst.


Ämnen i artikeln:

Almedalenrasism

 "Sedan hämtade de judarna och jag protesterade inte, för jag var inte jude".

73 debattörer inleder sin protest mot Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Almedalen med några rader ur den välkända dikten "Först kom de".

Det kan vara värt att begrunda diktens innebörd igen, står det i uppropet som publicerats i Aftonbladet. Debattinläget har över 70 undertecknare. Bland dem förintelseöverlevarna Hédi Fried och Livia Fränkel, samt företrädare för Streetgäris, Sveriges Elevkårer, Teskedsorden, Akademikerförbundet SSR, Friends, Black Coffee, Sverok, Raoul Wallenberg Academy, RFSL, och Judiska Ungdomsförbundet.

De skriver:

"Sverige har upprepade gånger fått kritik från FN:s råd för mänskliga rättigheter för att inte ha ett tillräckligt starkt skydd mot rasism. Att den militanta nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) just nu tillåts ta plats i Almedalen är ytterligare ett bevis för att vi behöver göra mer."

Undertecknarna uppmanar Sverige att införa ett förbud mot rasistisk organisering, i enlighet med bland annat FN:s konvetion mot alla former av rasdiskriminering. De påpekar att yttrandefriheten är en demokratisk grundpelare - som inte bör användas för att försvara nazisters rätt att hota och skrämma andra människor till tystnad.

Som en del av protesten – och som ett ställningstagande för lagstiftning mot rasistiska organisationer – har en installation bestående av en stor hög använda skor uppförts i Almedalsparken. Installationen ska påminna om vad som som kan hända om man inte protesterar mot nazister.

Bland annat jämlikhetsstiftelsen Make Equal står bakom initiativet.

– Den pågående normaliseringen av rasism är förödande för vår demokrati, och vi har sett i historien vilka konsekvenser det kan få. Vi behöver göra mer innan det är för sent och vill uppmana alla politiker att ta tydlig ställning i lagfrågan, säger Kristina Wicksell från Make Equal i en kommentar.

Orden ur dikten "Först kom de" är tryckta på en skylt som placerats ut tillsammans med skoinstallationen och alla aktiviteter kopplade till uppropet för lagstiftning mot rasdiskriminerande organisationer samlas under hashtaggen #ochjagprotesterade.

Att Nordiska motståndsrörelsen har tillåtits delta under Almedalsveckan har i frågasatts på flera håll, och några väljer att bojkotta Politikerveckan i år. Bland annat Feministiskt initiativ och vänsterpartisten Rossana Dinamarca som menar att Region Gotland har "tappat det helt och hållet" som släppt in NMR på eventet.

Skoinstallationen i Almedalen som ska påmina om konsekvensera av att inte protestera. Foto: Make Equal.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Almedalenrasism

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.