Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökMedier

Unni Jerndal klandras av JO

Publicerad: 16 Februari 2017, 16:09
Uppdaterad: 16 Februari 2017, 16:11

Polismyndighetens tidigare kommunikationsdirektör, Unni Jerndal, klandras av JO. Foto: Janne Næss

Mejlet från polisens tidigare kommunikationsdirektör kunde uppfattas som försök till munkavle, menar JO.


Ämnen i artikeln:

Polisen

Unni Jerndal bröt inte mot repressalieförbudet, men använde sig av formuleringar som gav ett intryck av "Kringskuren yttrandefrihet", har JO kommit fram till.

Efter att en förundersökning mot en barnpornografi-anmäld polischef lagts ner, publicerade Aftonbladet en artikel som baserades på förundersökningen. När det sedan framgick att en anställd på polismyndigheten försett tidningen med uppgifterna, gick ett mejl ut från den dåvarande kommunikationsdirektören – Unni Jerndal – till flera anställda. 

Mejlet från Unni Jerndal, som själv är journalist i grunden, uppfattades enligt Aftonbladets källor som ett försök att sätta munkavle på dem som pratat med massmedia.

Nu har JO kommit fram till att Unni Jerndal inte bröt inte mot repressalieförbudet. Däremot använde hon sig av "känsloladdade formuleringar som gav ett intryck av en kringskuren yttrandefrihet”.

Justitieombudsmannen ser kritiskt på att meddelarfriheten inte alls nämns i mejlet, vilket gav en missvisande bild av vad som gäller - nämligen att en polisanställd har stort utrymme att lämna även sekretessbelagd information till media, skriver Nyhetsbyrån Siren. I stället förstärktes intrycket av att polismyndigheten ser negativt på att de anställda utnyttjar sin meddelarfrihet, menar JO.  

Efter två år som kommunikationsdirektör slutade Unni Jerndal på Polismyndigheten hösten 2016. I ett internt dokument inom polisen skrev hon då enligt SVT:

”Jag har idag slutfört en tids diskussioner med rikspolischefen om funktionen som kommunikationsdirektör. Vi är överens om att vi inte är överens - om hur funktionen ska arbeta. Därför väljer jag att lämna uppdraget som direktör innan förordnandet går ut.”

Enligt DN, som i höstas skrev om Kommunikationsdirektören fallskärm på 1,2 miljoner, blev Unni Jerndal i själva verket utköpt.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

Polisen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.