Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

UG kritiserar mediernas rapportering om Virtanen

Publicerad: 30 maj 2018, 07:30
Uppdaterad: 30 maj 2018, 07:34

Fredrik Virtanen medverkar i onsdagens Uppdrag Granskning. Foto: SVT.

Uppdrag Granskning pekar på felaktigheter och svagheter i mediernas rapportering om Fredrik Virtanen i samband med #metoo.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningFredrik Virtanen

Under kvällen sänds senaste avsnittet av SVT:s Uppdrag Granskning och ämnet är #metoo.  I programmet, som redan nu finns att se på SVT Play, kritiseras mediernas rapportering i fallet Cissi Wallin och Fredrik Virtanen, som flera stora medier under hösten bevakat flitigt.

En av tidningarna som får stor uppmärksamhet i programmet är Svenska Dagbladet, som i slutet av oktober förra året publicerade en artikel där tolv kvinnor riktade anklagelser om övergrepp och trakasserier mot Fredrik Virtanen.

Uppdrag Granskning pekar på att endast sex av dessa tolv vittnesmål finns med i artikeln.

– Vi har pratat med tolv kvinnor, vi har redogjort för det i ingressen, i rubriken. Det är inte helt nödvändigt tyckte vi då att varje enskilt fall ska listas upp, säger Fredric Karén, chefredaktör och ansvarig utgivare på SvD, i programmet.

I beskrivningen av programmet skriver Uppdrag Granskning:

"Fredrik Virtanen var varken dömd eller åtalad för något av de brott han anklagades för. Ändå hängdes han ut med namn och bild i etablerade medier och förlorade sitt jobb. Men vad händer med historien när man går till botten med uppgifterna som publicerats? I ett extrainsatt Uppdrag granskning granskas ett av de mest uppmärksammade fallen under metoo-hösten 2017."

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.