Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Två utbildningar får inte nytt förtroende – efter anklagelser

Publicerad: 31 januari 2018, 10:49
Uppdaterad: 31 januari 2018, 13:45

En extern utredning visar att elever på en av Medieinstitutets utbildningsprogram upplever sig ha blivit diskriminerade. Samtidigt beviljas Medieinstitutet inget nytt tillstånd för två av skolans utbildningar.


Ämnen i artikeln:

Medieinstitutet

Efter uppgifter om att det förekommit kränkande behandling och trakasserier av elever på yrkeshögskolan Medieinstitutet, anlitades jämställdhetsorganisationen Make Equal för att genomföra en oberoende granskning av skolans organisation och kultur.

Nu har Make Equals rapport kommit, och resultatet presenteras på Medieinstitutets egen sajt.

Undersökningen, där 311 av 953 studenter svarat, visar att nio av tio studenter känner sig trygga på skolan. På den övergripande frågan om trygghet blev medelvärdet på 6,3 på en 7-gradig skala.

”Sett till de generella svaren skattar studenterna skolmiljön högt. En majoritet svarar exempelvis en sjua på frågan om de känner sig trygga på skolan, och medelvärdet för svaret är drygt sex”, skriver Make Equal i sin rapport.

Men parallellt med de goda resultaten avseende studiemiljö, ger studenterna på en av utbildningarna i Stockholm en annan bild.

Deras svar visar på upplevelser av diskriminering i huvudsak kopplat till en utbildningsledare och en extern lärare. På sajten lyfter Medieintitutet fram att skolan har avslutat samarbetet med lärarna ifråga, och presenterar en rad nya åtgärder för att säkerställa tryggheten för eleverna. Bland annat ska en uppförandekod tas fram och värdegrunden ska ses över.

Av dokument som Dagens Media tagit del av framgår det dock att Medieinstitutet fått avslag från Myndigheten för Yrkeshögskolan om att bedriva två av skolans utbildningar.

Elever vittnar om machokultur

Det var i november som både nuvarande och tidigare elever larmade om situationen på Medieinstitutet, vilket DN var först med att rapportera om.

Totalt 19 eleverna vittnade om en machokultur på skolan där manliga lärare och föreläsare både ska ha trakasserat och kränkt kvinnliga studenter. Det handlar både om kvinnofientliga, sexistiska så väl som homofobiska trakasserier.

Kort därefter gick Medieinstitutet ut i ett pressmeddelande om att skolan valt att tills vidare stänga av en utbildningslärare samt omgående avsluta ett samarbete med en extern lärare. Dessutom berättade man om utredningen som skulle tillsättas, samt upprättade en slags anmälningsadress dit elever kunde rapportera om sexistisk och kränkande behandling på skolan.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Medieinstitutet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.